Water in kelder: oorzaak, oplossing en richtprijs

Het zal je maar overkomen, plots staat er water in de kelder. Het is een van de vervelendste problemen waar je in huis mee te maken kan krijgen en het komt vaker voor dan je denkt. Toch is er niet altijd direct reden tot paniek. Want voor elk vochtprobleem bestaat ook een adequate vochtbestrijdingsmethode. Wij overlopen ze voor jou!

water in kelder (1)

Water in kelder: richtprijzen

Voor het bestrijden van water in de kelder bestaan meerdere methodes of technieken. Naast de vochtbehandeling zelf bepalen ook andere factoren mee de totale kostprijs, zoals: de locatie van het vochtprobleem, eventuele sloopwerken, afwerking na de vochtbehandeling enzovoort.

Vochtbehandeling Richtprijs
Kelderdichting ca. € 4.000
Kelderdrainage € 3.000 – 10.000
Muren injecteren ca. € 100 per lopende meter

Er zijn voldoende oplossingen voorhanden. Om een meer genuanceerd beeld te krijgen van vochtbestrijdingsmethodes en hun richtprijzen, gaan we dieper in op elke vochtbehandelingsmethode afzonderlijk.

Richtprijs kelderdichting

Voor een gemiddelde kelder mag je rekenen op zo’n € 4.000. Maar die kosten kunnen makkelijk tot het dubbele of zelfs meer oplopen. Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je kelder en de keuze voor kelderdichting van buitenaf (duurder) of van binnenuit.

Richtprijs kelderdrainage

Kelderdrainage is net iets goedkoper dan kelderdichting. De prijzen starten vanaf € 3.000 en kunnen oplopen tot € 10.000 of zelfs meer. Er bestaan verschillende soorten drainagetechnieken en de prijzen durven sterk verschillen. De duurste drainagemethode is wanddrainage.

Richtprijs muren injecteren

De prijs om je muren te injecteren hangt af van de grootte van je kelder. De prijs start vaak vanaf € 100 per lopende meter.

Richtprijs ventilatiesysteem kelder

Als je last hebt van vocht door condensatie, dan kan je naast structurele vochtbehandelingsmethodes ook best een ventilatiesysteem in je kelder voorzien.

Een ventilatierooster kost je 10 tot 30 euro per rooster. Ventilatoren zijn iets duurder en kosten meestal tussen de 100 en 300 euro. Ontvochtigers kosten gemiddeld tussen de 100 en 400 euro.

De oorzaken van water in je kelder

Er zijn meerdere oorzaken die zorgen voor water in je kelder. Pas wanneer je de oorzaak achterhaalt, kan je de perfecte oplossing vinden.

water in kelder

Water in kelder via muur of vloer

Wateroverlast in je kelder kan veroorzaakt worden door vocht dat binnendringt via de muur of vloer. Het gaat dan meestal over condensatieproblemen.

Condensatie ontstaat wanneer vocht geen uitweg krijgt, wanneer er dus onvoldoende ventilatie in je kelder aanwezig is. Vochtige lucht kan dan niet ontsnappen, waardoor er condensatie op je muren, vloer en plafond ontstaat.

Daarnaast kan vocht in je keldermuren ook ontstaan bij beschadiging aan de muur.

water in kelder condens (1)

Door lekkage

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van wateroverlast in je kelder. Er kan namelijk een gatje ontstaan zijn in de afvoerbuizen of waterleidingen. Water begint bijgevolg je kelder binnen te stromen. Ook een beschadigde rioolbuis door een verzakking kan de oorzaak zijn.

Het probleem is dat een lekkage niet altijd makkelijk te achterhalen is. Als het water aan een sneltempo je kelder binnenstroomt, dan is dit een goede indicatie van een lekkage. Hou dit dus in de gaten!

Door grondwater

Een bodem is altijd vochtig. Dit vocht wordt ook weleens grondvocht of opstijgend vocht genoemd. Het water in de bodem kan je kelder binnendringen wanneer er sprake is van poreus gesteente, fijne haarscheurtjes of slecht beton.

Na (zware) regenval

Heb je vochtproblemen in je kelder nadat het hevig geregend heeft? Dan hoef je niet verder te zoeken! Door hevige regen kunnen de putten namelijk overstromen, waardoor het water een andere uitweg zoekt. Het water gebruikt de “zwakke plekken” zoals afdichtingen en roosters om je kelder binnen te dringen.

Gevolgen water in de kelder

Wateroverlast in je kelder kan voor heel wat nare gevolgen zorgen. Water is namelijk nefast voor de muren, vloer en het plafond en na verloop van tijd kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan.

Schimmels veroorzaken allerlei gezondheidsproblemen en opstijgend vocht zorgt ervoor dat vocht zich over de rest van je huis kan verspreiden. Daarnaast kan overtollig vocht ook verzakkingen veroorzaken.

water in kelder schimmel (1)

Hoe water in kelder oplossen?

Het is belangrijk dat je vochtproblemen meteen aanpakt om te vermijden dat ze steeds erger worden. De behandeling ervan hangt sterk af van de oorzaak van je probleem.

Probeer dus altijd eerst de oorzaak te bepalen voordat je het probleem probeert op te lossen. Sommige vochtproblemen kan je ook moeilijk zelf aanpakken. Je kan in dat geval altijd terecht bij een professional die voor jou de oorzaak achterhaalt en je een passende oplossing aanbiedt.

water kelder

Lekkages laten repareren

Wanneer je merkt dat water aan sneltempo je kelder binnenkomt, dan is de kans groot dat er sprake is van een lek. In dat geval is de oplossing vrij simpel. Je laat de lekkage(s) zo snel mogelijk repareren.

Het is soms moeilijk om precies te bepalen waar het lek zich juist bevindt. Het is daarom aan te raden om een professionele vochtbestrijder in te schakelen voor lekdetectie en een oplossing op maat.

Injecteren zwakke plekken

Wanneer je muur beschadigt is, dan kan het overtollige vocht je muur binnendringen. Om dit te voorkomen kan je een speciaal product in je muur laten injecteren, zodat je de keldermuur waterdicht maakt.

Kelderdichting

Ben je opzoek naar een totaaloplossing? Dan opteer je best voor kelderdichting.

Kelderdichting houdt in dat professionals een deel van je kelder zullen afkappen om vervolgens mortel en speciale waterdichte lagen rondom je keldermuren te plaatsen.

Deze oplossing is de meest drastische en de duurste. Tegelijk ook de meest effectieve als je vocht voor altijd (of toch een heel lange tijd) uit je kelder wil houden.

Kelderdrainage

Ook kelderdrainage is in principe een totaaloplossing. Wanneer je kiest voor deze methode wordt het vocht continue weggepomp via een noppenmembraan en een waterpomp onder de vloer. Meestal wordt er dan ook een geheel nieuwe betonvloer gegoten.

Vergelijk gratis offertes

We geven je ten slotte graag nog een tip mee: vergelijk zoveel mogelijk gratis offertes zodat je jezelf verzekert van de beste deal om het water in je kelder te laten aanpakken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.