Water in kelder: oorzaak, oplossing en richtprijs

Het zal je maar overkomen, plots water in kelder. Dit is een van de vervelendste problemen waar je in huis mee te maken kunt krijgen en het komt vaker voor dan je denkt. Toch is er nog geen reden tot paniek, want voor elk vochtprobleem, bestaat ook de adequate vochtbestrijding. Wij overlopen ze voor jou!

Water in de kelder: wat zijn de richtprijzen?

Vochtbehandeling Richtprijs
Kelderdichting +- €4.000
Kelderdrainage Tussen €3.000 en €10.000
Muurinjectie +- €100 per lopende meter

Zo zie je maar, er zijn oplossingen genoeg! Maar waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd naar hoeveel je dat allemaal zal kosten. Wij gingen voor jou opzoek naar een aantal richtprijzen, die je kunnen helpen bij het maken van een keuze!

Richtprijs kelderdichting

Voor een gemiddelde kelder kan je rekenen op zo’n €4.000, maar deze kosten kunnen al snel tot het dubbele of zelfs meer oplopen. Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je kelder en of je kiest of een kelderdichting van buiten (duurder) of vanbinnen.

Richtprijs kelderdrainage

Een kelderdrainage kan net iets goedkoper zijn als een kelderdichting, maar ook dit is afhankelijk. De prijs start vanaf zo’n € 3.000, maar kan ook oplopen tot ongeveer € 10.000 of zelfs meer. Er bestaan verschillende soorten drainages en de prijs is daarvan sterk afhankelijk. De duurste drainage die er is, is wanddrainage.

Richtprijs muurinjectie

De prijs van muurinjecties hangt natuurlijk af van hoe groot je kelder is. De prijs begint vaak vanaf zo’n € 100 per lopende meter.

Richtprijs ventilatiesysteem kelder

Als je voornamelijk last hebt van vocht door condensatie dan kan je buiten een oplossing ook het best een ventilatiesysteem in je kelder voorzien. Een ventilatierooster heb je al vanaf € 10 tot € 30 per rooster. Ventilatoren zijn iets duurder en kosten meestal tussen de € 100 en € 300 . Ontvochtigers kosten tussen de € 100 en 400.

De oorzaken van water in je kelder

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er water staat in je kelder. Pas wanneer je de oorzaak achterhaalt, kan je de perfecte oplossing vinden.

Oorzaken water in kelder

Water in de kelder via muur of vloer

Wateroverlast in je kelder kan veroorzaakt worden door vocht die binnendringt via je muur of vloer. Het gaat dan meestal over condensatieproblemen.

Condensatie ontstaat wanneer vocht geen uitweg krijgt, wanneer er dus geen of onvoldoende ventilatie in je kelder is. Vochtige lucht kan dan niet ontsnappen, waardoor er condensatie op je muren, vloer en plafond ontstaat!

Daarnaast kan vocht in je muur ook ontstaan, wanneer er sprake is van beschadiging aan je muur.

Water in kelder door lekkage

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van wateroverlast in je kelder. Er kan namelijk een gatje ontstaan zijn in de afvoerbuizen of waterleidingen, waardoor water je kelder begint binnen te stromen. Ook een beschadigde rioolbuis door een verzakking kan de oorzaak zijn.

Het probleem is dat een lekkage niet altijd makkelijk te achterhalen is. Als het water aan een snel tempo je kelder binnenstroomt, dan is dit een goede indicatie dat er sprake kan zijn van een lekkage. Hou dit dus in de gaten!

Water in kelder door grondwater

Een bodem is altijd vochtig, dit vocht wordt ook weleens grondvocht of opstijgend vocht genoemd. Het vocht in de bodem kan je kelder binnendringen wanneer er sprake is van poreus gesteente, fijne haarscheurtjes of slecht beton.

Water in kelder na regen

Heb je vochtproblemen in je kelder nadat het hevig geregend heeft? Dan moet je het niet verder gaan zoeken! Door hevige regen kunnen de putten namelijk overstromen, waardoor het water een andere uitweg zoekt. Het water gebruikt de “zwakke plekken” zoals afdichtingen en roosters om je kelder binnen te dringen.

Gevolgen water in de kelder

Wateroverlast in je kelder kan voor heel wat nare gevolgen zorgen. Water is namelijk nefast voor de muren, vloer en het plafond en na verloop van tijd kunnen er schimmels en opstijgend vocht ontstaan.

Schimmels veroorzaken allerlei gezondheidsproblemen en opstijgend vocht zorgt ervoor dat vocht zich over de rest van je huis kan verspreiden. Daarnaast kan overtollig vocht ook verzakkingen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je vochtproblemen zo snel mogelijk aanpakt!

Hoe water in kelder oplossen?

Hoe water in kelder oplossen?

Het is dus belangrijk dat je vochtproblemen meteen aanpakt, zodat deze problemen niet steeds erger worden. Hoe je je vochtprobleem het best aanpakt, hangt sterk af van de oorzaak van je probleem.

Probeer dus altijd eerst de oorzaak te bepalen, voordat je het probleem gaat oplossen. Sommige vochtproblemen kan je ook moeilijk zelf oplossen. In dat geval kan je altijd terecht bij een professional die voor jou zowel de oorzaak achterhaalt, als jou een passende oplossing biedt.

Lekkages laten repareren

Wanneer je merkt dat het water aan een snel tempo je kelder binnenkomt, dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage. In dat geval is de oplossing simpel; je laat de lekkage(s) zo snel mogelijk repareren.

Omdat het soms moeilijk is om te bepalen waar de lekkage zich juist bevindt, is het aangeraden om dit te laten doen door een professional.

Injecteren van zwakke plekken

Wanneer je muur beschadigt is, dan kan het overtollige vocht je muur binnendringen. Om dit te voorkomen kan je een speciaal product in je muur laten injecteren, zodat je muur waterdicht wordt.

Kelderdichting

Ben je opzoek naar een totaaloplossing? Dan kies je het best voor een kelderdichting!

Een kelderdichting houdt in dat professionals een deel van je kelder zullen afkapen, om daarna mortel en speciale waterdichte lagen rondom heel je kelder te plaatsen.

Deze oplossing is de meest drastische en de duurste, maar ook de meest effectieve als je vocht voor altijd (of toch een heel lange tijd) uit je kelder wilt houden!

Kelderdrainage

Ook kelderdrainage is in principe een totaaloplossing. Wanneer je kiest voor een kelderdrainage, dan wordt het vocht continue weggepompt aan de hand van een noppenmembraan met behulp van een waterpomp onder de vloer. Meestal wordt er dan ook een geheel nieuwe betonvloer gelegd.