Vochtige muren: oorzaken en behandelen
Vochtige muren komen vaak voor en raak je zonder grondige behandeling nooit kwijt. Ze zijn de ideale voedingsbodem voor schimmels, koelen je huis af en leiden tot structurele schade aan de woning. Maar hoe herken je vochtige muren? Wat zijn de oorzaken? En welke vochtbestrijding voer je uit om dit definitief op te lossen?
Hoe herken ik vochtige muren?
Gebrekkige ventilatie, te hoge luchtvochtigheid, waterlek,… de symptomen voor vochtige muren zijn talrijk en kunnen zowel de luchtkwaliteit in huis als jouw gezondheid beschadigen.
Vocht-en schimmelvlekken kunnen echter eenvoudig vermeden worden door het overtol aan waterdamp binnenshuis efficiënt af te voeren.
Dit zijn de 7 meest voorkomende vochtsymptomen:
- Vochtplekken op de muren
- Condens op ramen
- Schimmel- en mosvorming
- Blazen op de verf
- Loskomend behangpapier
- Loskomende plinten
- Witte schimmelvlekken op houten meubels
Oorzaken en oplossingen van vochtige muren
Vocht in de muren kan op verschillende oorzaken hebben en die moeten op een specifieke manier aangepakt worden. Hieronder lijsten wij alle oorzaken van vochtige muren op en de gepaste oplossing.
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht komt voor bij (oude) huizen zonder of met een gebrekkige waterkering. Zeker als het grondwater sterk stijgt (bijvoorbeeld bij langdurige regenval), steekt dit vochtprobleem de kop op.
Bij optrekkend vocht absorberen de muren het grondwater. Na verloop van tijd verplaatst het grondwater zich omhoog, tot het in contact komt met het pleisterwerk. Gevolg? Vochtplekken, schimmel en loskomende pleister of behang aan de onderkant van de muren. In sommige gevallen ontstaat er ook witte plekken op de muur, ook wel salpetervorming genoemd.
Muren injecteren of onderkappen
Opstijgend vocht kan op 2 manieren verholpen worden: door de muur te injecteren of door ze te onderkappen.
Muren injecteren betekent een chemisch middel in de gevel spuiten. Zo ontstaat een chemische waterkering die het grondwater tegenhoudt. Dit is de goedkoopste oplossing voor opstijgend vocht.
Bij het onderkappen van muren kapt de vochtbestrijder de onderkant van de gevelbekleding weg en plaatst hij een fysieke waterkering of vochtscherm. Dit is een drastische en dure maatregel.
Kamp je met opstijgend vocht? Vraag dan gratis prijzen van onze vochtbestrijders.
Doorslaand vocht
Een beschadigde gevel verliest zijn beschermende functie. Regenwater krijgt de kans om binnen te sijpelen via scheuren in de gevelbekleding of het voegwerk. De buitenmuren nemen het vocht op, maar raken verzadigd. Op dat moment slaat het vocht over op de binnenmuren. Op die manier krijg je vochtige muren met vochtkringen, schimmelvorming, …
Muren impregneren
Doorslaand vocht laat zich bestrijden door eerst de gevel te herstellen en die daarna te behandelen met een vochtwerend middel. Dit noemt men de muren impregneren of hydrofoberen.
Last van doorslaand vocht? Vraag meer info en gratis offertes van onze vochtbestrijders.
Condensatie op de muren
Condensatie ontstaat door slechte ventilatie. De verzadigde, vochtige lucht blijft in het huis hangen en er komt te weinig verse lucht binnen. Duidelijke symptomen zijn het langdurig beslaan van de ramen en schimmelvorming (vooral rond de ramen of in de badkamer).
Condensatieproblemen komen dus voornamelijk voor in vochtige ruimtes (badkamer, keuken, wasruimte, kelder, …) waar er weinig ventilatie is. Het meeste vocht veroorzaken we overigens zelf: door te douchen, koken, wassen of gewoon te ademen.
Ventilatie
Ventileren is de enige oplossing tegen condensatievocht. In principe zijn er 2 mogelijkheden: natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie.
Bij natuurlijke ventilatie verlucht je de ruimte op de oude manier: ramen openzetten, ventilatieroosters installeren, … Nadeel is dat je hierdoor veel warmte verliest en dus harder moet stoken.
Mechanisch ventileren staat gelijk met het installeren van een ventilatiesysteem. Dit kan gaan van kleine, eenvoudige oplossingen (zoals een badkamerventilator) tot grote, geavanceerde ventilatiesystemen (type C en D).
Koudebruggen in de spouw
Koudebruggen zijn plaatsen in de isolatieschil van een woning waar de isolatie onderbroken of beschadigd is. Wanneer het isolatiemateriaal in een spouwmuur niet goed verdeeld is, ontstaat er een koudebrug.
Ook spouwankers kunnen koudebruggen creëren. Op deze plaatsen ontstaan er koude zones op de muur waar vocht condenseert en vochtige muren veroorzaakt.
Inspectie en isolatie van de spouwmuur
Om koudebruggen op te sporen vindt er eerst een (camera)inspectie van de spouwmuur plaats. Indien nodig kan er beslist worden om de spouw opnieuw te isoleren. Meestal gebruikt men hiervoor PUR of glaswolvlokken.
Vochtige muren door lekkage
Zijn de bovenstaande vochtproblemen uitgesloten? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk met een lek. Lekkages kunnen haast overal voorkomen: dakgoten, afvoeren, waterleidingen, CV leidingen, …
Soms merkt men pas na jaren een lekkage op. Dit is vooral het geval bij kleine lekken, waar het maar om een aantal druppels per uur gaat. Maar uiteindelijk gaat het om erg vochtige muren. Dit leidt tot schimmel, loshangend behang en beschadigd pleisterwerk
Lekdetectie
Heb je problemen met natte muren en heb je andere vochtproblemen uitgesloten? Controleer dan of er geen leidingen beschadigd zijn. Wie zekerheid wil, kan een lekdetectie laten uitvoeren.
5 veelvoorkomende fouten bij het behandelen van een vochtige muur
Vochtige muren bedekken met isolatie
Merk je tijdens een verbouwing vochtplekken op één van je muren, vermijd deze dan te verbergen met isolatieplaten of glaswol. Je muur zal hierdoor niet meer voldoende ventileren en het vochtprobleem zal dus alleen maar verergeren.
Vochtwerende verf
Misschien dacht je om onmiddellijk een vochtwerende verf op je muur aan te brengen? Zonder diagnose is dit sterk af te raden, vooral als je met opstijgend of condensatievocht kampt. Met de professionele diagnose van een vochtbestrijder ben je verzekerd van een adequate vochtbehandeling.
Niet ventileren tijdens de winter
Ventilatie is één van de belangrijkste vochtbestrijdingsmiddelen die er bestaat, ook in de winter. Tijdens de koude wintermaanden gaan we onvermijdelijk sneller verwarmen in huis. Dit leidt tot waterdamp in de lucht en deze moet afgevoerd kunnen worden.
Het openzetten van de ramen is hiervoor nog altijd de eenvoudigste oplossing… maar je kan ook opteren om een mechanische ventilatie te plaatsen.
Te hoge luchtvochtigheid
Vermijd overmatige condensatie! Dit kan op volgende manieren:
- Beperk de tijd dat je onder de douche doorbrengt
- Zorg tijdens het koken dat je dampkap blijft draaien
- Kleren die pas gewassen zijn laat je best buiten drogen of in een goed geventileerde ruimte
- Open de ramen van de keuken of de badkamer na gebruik
Verkeerde diagnose: lek in plaats vocht
Soms denk je dat je een vochtprobleem hebt, terwijl je in werkelijkheid gewoon met een lekkend dak of waterleiding zit. Bij waterinfiltratie moet de oorsprong van het lek opgespoord worden. Lekdetectie is dan noodzakelijk. Ventilatie en verwarming kunnen de effecten van het lek verminderen, maar zullen het probleem niet oplossen. Hiervoor is de advies en de behandeling van een vochtexpert nodig.
Heb je last van opstijgend vocht, dan zullen zwaardere renovatiewerken onvermijdelijk zijn. Opstijgend vocht ontstaat meestal in de kelder. Om dit te behandelen zijn verschillende behandelingen mogelijk:
- Muren injecteren
- Kelderdrainage
- Kelderafdichting
Vochtige muren behandelen: premies
Zoals je wel begrepen zult hebben is de diagnose van een vochtexpert niet verwaarloosbaar. Vraag je deze aan via vochtbestrijding-gids, dan is deze volledig gratis & vrijblijvend.
Last but not least, voor het behandelen van vochtige muren doet de overheid een duit in het zakje. Zo kan je tot € 4.000 premie ontvangen.