Vochtige muren behandelen? Dit moet je zeker vermijden!

Vochtige muren behandelen

Gebrekkige ventilatie, te hoge luchtvochtigheid, waterlek,… de symptomen voor vochtige muren zijn talrijk en kunnen zowel de luchtkwaliteit in huis als jouw gezondheid beschadigen.

Vocht-en schimmelvlekken kunnen echter eenvoudig vermeden worden door het overtol aan waterdamp binnenshuis efficiënt af te voeren.

Dit zijn de 7 meest voorkomende vochtsymptomen:

 1. Druipende wanden
 2. Condens op ramen
 3. Schimmel- en mosvorming
 4. Blazen op de verf
 5. Loskomend behangpapier
 6. Loskomende plinten
 7. Witte schimmelvlekken op houten meubels

Vraag een gratis diagnose aan

5 veelvoorkomende fouten bij het behandelen van een vochtige muur

1. Merk je tijdens een verbouwing vochtplekken op één van je muren, vermijd deze dan te verbergen met isolatieplaten of glaswol. Je muur zal hierdoor niet meer voldoende ventileren en het vochtprobleem zal dus alleen maar verergeren.

2. Misschien dacht je om onmiddellijk een vochtwerende verf op je muur aan te brengen? Zonder diagnose is dit sterk af te raden, vooral als je met opstijgend of condensatievocht kampt. Met de professionele diagnose van een vochtexpert ben je verzekerd van een adequate vochtbehandeling.

3. En ja… ventilatie is zowat het belangrijkste vochtbestrijdingsmiddel dat er bestaat, ook in de winter. Tijdens de koude wintermaanden gaan we onvermijdelijk sneller verwarmen in huis. Dit leidt tot waterdamp in de lucht en deze moet afgevoerd kunnen worden. Het openzetten van de ramen is hiervoor nog altijd de eenvoudigste oplossing… maar je kan ook opteren om een mechanische ventilatie te plaatsen.

Vochtige muren behandelen

4. Vermijd overmatige condensatie! Dit kan op volgende manieren:

 • Beperk de tijd dat je onder de douche doorbrengt
 • Zorg tijdens het koken dat je dampkap blijft draaien
 • Kleren die pas gewassen zijn laat je best buiten drogen of in een goed geventileerde ruimte
 • Open de ramen van de keuken of de badkamer na gebruik

5. Bij waterinfiltratie is het noodzakelijk om de oorsprong van het lek op te sporen. Ventilatie en verwarmingen kunnen de effecten ervan verminderen maar zullen het probleem niet oplossen. Hiervoor is de advies en de behandeling van een vochtexpert nodig.

Gratis diagnose + advies aanvragen

6. Heb je last van opstijgend vocht, dan zullen zwaardere renovatiewerken onvermijdelijk zijn. Opstijgend vocht ontstaat meestal in de kelder. Om dit te behandelen zijn verschillende behandelingen mogelijk:

 • Muren injecteren
 • Kelderdrainage
 • Kelderafdichting

Vochtige muren behandelen? Hier zijn de premies!

Zoals je wel begrepen zult hebben is de diagnose van een vochtexpert niet verwaarloosbaar. Vraag je deze aan via vochtbestrijding-gids, dan is deze volledig gratis & vrijblijvend.

Last but not least, voor het behandelen van vochtige muren doet de overheid een duit in het zakje. Zo kan je tot € 4.000 premie ontvangen.

Bekijk het volledig overzicht aan vochtbestrijdingpremies

Een vochtige binnemuur brengt heel wat lastige gevolgen met zich mee, zowel voor je woning als je gezondheid. Gelukkig zijn daar vandaag de dag verschillende behandelingen voor mogelijk.

Verder lezen

Condens op dubbele beglazing zal iedereen wel al eens opgemerkt hebben, voornamelijk in de badkamer na het nemen van een warme douche. Hoewel dit vrij onschuldig lijkt kan vocht in dubbel glas snel nefaste gevolgen hebben op je gezondheid maar ook op je ramen. Stel je dus eens de vraag:

 • Is er een oplossing om condens in dubbel glas te verwijderen?
 • Bestaat er een manier om het vocht in dubbel glas te voorkomen?
Verder lezen

Regen en wind zijn de grootste vijanden van je buitenmuur. Voor je het weet zit je met beschadigd voegwerk of barsten in de gevel. Muren impregneren, injecteren, nieuwe gevelbekleding,… de oplossingen zijn gelukkig uiteenlopend.

Verder lezen

Houten vloeren straalt warmte en klasse uit. Zit je met vochtproblemen, dan zal het vooral ongedierte aantrekken. Hoe te bestrijden? Door een optimale luchtvochtigheid in huis te garanderen!

Verder lezen