Vochtige buitenmuur : oorzaken, oplossingen en prijzen

Zie je lelijke vochtplekken op je gevel? Het is van groot belang dat je de vochtige buitenmuur onmiddellijk laat behandelen. Wanneer een aangetaste gevel niet meteen wordt aangepakt, kan er ernstige schade ontstaan.

Je buitenmuur behandelen tegen vocht uitstellen resulteert gegarandeerd in een torenhoog kostenplaatje. Vraag op tijd advies aan een vochtexpert en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.

Last van een vochtige buitenmuur?

Geen nood: dit veel voorkomende vochtprobleem valt perfect op te lossen. Een vochtspecialist zal na een inspectie van je vochtige buitenmuur de juiste vochtbestrijding met succes toepassen.

Vochtige buitenmuur: hoe herkennen?

Natte buitenmuren zijn voor heel wat woningen een groot probleem. Het gevolg is dat de stenen na verloop van tijd poreus kunnen worden of dat het voegwerk schade oploopt.

Je herkent een vochtige buitenmuur aan grote vochtplekken op de muur, mosvorming en zelfs schimmel. Ook kunnen er barsten in de stenen ontstaan, wanneer er niets aan het vochtprobleem wordt gedaan.

Bij een ernstig beschadigde buitenmuur kan het vocht uiteindelijk in de binnenmuur trekken. Je krijg dan plots ook binnen last van vochtige, beschadigde muren.

Buitenmuur behandelen: prijs

De prijs voor het behandelen van een vochtige buitenmuur is afhankelijk van de gekozen methode. Je hebt keuze uit enkele technieken om vochtige buitenmuren in de toekomst te herstellen en te voorkomen.

Type werken Richtprijs
Hervoegen gevel ca. € 8 – 13 per m²
Voegen uitslijpen of -hakken + Hervoegen gevel ca. € 30 – 35 per m²
Impregneren buitenmuur ca. € 8 – 12 per m²
Vochtwerende verf ca. € 20 – 40 per m²
Nieuwe gevelbekleding ca. € 100 per m²

Meer in detail:

  • Zijn de voegen van je woning beschadigd? Dan kies je best voor het hervoegen van je gevel. Het voegwerk zelf kost gemiddeld € 8 tot 13 per m². Maar in veel gevallen moeten eerst oude voegen worden uitgeslepen of uitgehakt. Wat veel arbeidsintensiever is. Je rekent best op een gemiddelde prijs van € 30 tot 35 per m².
  • Kies je voor het impregneren van de muur? De gemiddelde prijs daarvoor schommelt tussen € 8 en 12 per m².
  • De vochtige buitenmuur behandelen met een vochtwerende verf kost je tussen de € 20 en 40 per m².
  • Pak je het grondig aan, kies voor nieuwe gevelbekleding. Dat is een pak duurder, gemiddeld € 100 per m².

Vraag gratis vochtdiagnose en oplossingen op maat

opstijgend-vocht-buitenmuur

Oorzaken vochtige buitenmuur?

Vochtplekken op de gevel ontstaan vaak bij oudere huizen, waarvan de buitenmuur reeds jarenlang heel wat te verduren kreeg. Er zijn verschillende oorzaken van een vochtige buitenmuur. Elke oorzaak vereist een specifieke aanpak. Vraag daarom gerust advies aan een professionele vochtbestrijder.

  • Regen, wind, vrieskou en andere gure weersomstandigheden hebben een grote invloed op de staat van je buitenmuren. Hoofdzakelijk gevels die naar het zuidwesten (de regenzijde) gericht staan, kampen met hardnekkige vochtplekken.
  • Een poreuze gevelsteen maakt je buitenmuur extra gevoelig voor vocht. Het poreuze karakter zorgt dat de steen zeer makkelijk vocht opneemt en vasthoudt.
  • Beschadigd voegwerk of barsten in de gevel hebben tot gevolg dat je buitenmuur minder beschermd is tegen regen en wind. Het vocht dringt door tot in het onderliggende kwetsbare metselwerk.
  • Een gevelrenovatie (bijvoorbeeld zandstraling) kan ook resulteren in een vochtige buitenmuur. De zandstraling laat je gevelsteen er wel als nieuw uitzien. Tegelijk is je buitenmuur minder beschermd.
  • Lekkende daken en dakgoten zorgen ervoor dat neerslag van bovenaf in je muren kan dringen. Ook open verbindingsvoegen bij je ramen kunnen de oorzaak zijn van vochtplekken.
  • Een kapotte waterleiding of rioolbuis is dikwijls de oorzaak van optrekkend vocht in de buitenmuren. Jammer genoeg is dit zeer moeilijk op te sporen.

Een vochtspecialist gaat op zoek naar de precieze oorzaak van een vochtige buitenmuur. Om daarna voor de meest effectieve behandeling te kiezen.

Hoe een vochtige buitenmuur aanpakken?

Een vochtige buitenmuur behandelen

Zoals je in bovenstaande alinea hebt kunnen lezen, kan een vochtige buitenmuur op verschillende manieren behandeld worden. Wanneer beschadigde voegen de oorzaak zijn van een vochtige buitenmuur, dan moet je de voegen laten vervangen. Vaak zijn voegen in de loop der tijd los gaan zitten of ontbreken zelfs. Alle oude voegen moet je hierbij uitslijpen en opnieuw voegen. Je zorgt er niet alleen voor dat je vochtprobleem wordt opgelost, je gevel krijgt een nieuwe en frisse look. Zijn er op de stenen duidelijk vochtplekken te zien? Dan zijn je stenen poreus, waardoor ze vocht absorberen. Het impregneren van de muren is dan een effectieve oplossing. Hierbij wordt een impregneermiddel op de gevel aangebracht. Hierdoor ontstaat er een waterafstotende coating op de buitenlaag. Vocht kan niet meer in de stenen trekken en tevens zorgt deze laag ervoor dat vuil en mos niet gemakkelijk aan het metselwerk hecht.

Vochtige buitenmuur schilderen

Het is mogelijk om een vochtige buitenmuur te schilderen. Hiervoor kun je kiezen uit crepi of een speciale vochtwerende verf. Crepi is een vorm van pleisterwerk, waarmee je tevens de bakstenen uit het zicht onttrekt. Met een vochtwerende verf blijf je de structuur van bakstenen nog wel zien. Het is belangrijk om voor het schilderen, de buitenmuur goed te reinigen. Het beste doe je dit door een hogedrukreiniger te gebruiken. Ook eventuele beschadigde stenen en voegen moet je voordien eerst repareren. Naast het vochtbestendig maken van je buitengevel, geef je de woning met een nieuwe verflaag weer een frisse en nieuwe uitstraling. Je moet overigens wel zeker weten dat poreuze stenen de oorzaak zijn van vocht in de buitenmuur. Blijkt bijvoorbeeld dat opstijgend vocht het probleem is, dan haal je het vochtprobleem nog niet weg.

vochtige-buitenmuur-schilderen

Buitenmuur na-isolatie

Het isoleren van de binnen- en/of buitenmuur of de spouwmuur wordt tegenwoordig erg veel gedaan. Hiermee kun je namelijk erg veel op je energierekening besparen en je vermindert de uitstoot van CO². Het komt wel eens voor, dat je last krijgt van een vochtige buitenmuur na isolatie. Een oorzaak hiervan, is dat de woning dusdanig goed is geïsoleerd, dat condensvocht niet voldoende weg kan. Er ontbreekt dan een goede luchtcirculatie in de muren. Het kan helpen om luchtopeningen in de gevel te maken, zodat vocht goed afgevoerd kan worden. Een andere reden, is dat er reeds voor isolatie een vochtprobleem aanwezig was, maar dat het vocht nog goed weg kon komen. Je moet dan op zoek naar de oorzaak van het vochtprobleem en deze aanpakken.

Een vochtige buitenmuur: kies de juiste aanpak

Nadat de vochtspecialist een juiste diagnose heeft gesteld, zal hij bepalen welke aanpak doeltreffend is voor jouw specifiek vochtprobleem. Indien je gevel op verschillende manieren door vocht wordt geteisterd, kan zelfs gekozen worden voor een combinatie van behandelingen. In veel gevallen gaat het om een plaatselijk vochtprobleem, waarbij slechts een deel van de buitenmuur moet behandeld worden. Je merkt dat vocht bestrijden werk is voor ervaren specialisten.

Onderstaande methodes worden vaak toegepast om een vochtige buitenmuur te behandelen.

Vochtprobleem Methode

Doorslaand vocht

Voegen herstellen
Muren impregneren
Nieuwe gevelbekleding

Opstijgend vocht

Muren injecteren
Onderkapping van muren

Er is sprake van doorslaand vocht wanneer regen doorheen de gevel in je muren kan dringen. Hier vindt je meer informatie over doorslaand vocht en hoe je de natte buitenmuur terug waterdicht kan maken.

Indien de vochtplekken in je gevel zich te laag bij de grond bevinden, heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht.

In beide gevallen is onmiddellijke actie vereist. Aarzel daarom niet om advies en prijzen te vragen aan vochtexperts om je buitenmuur te behandelen tegen vocht.

Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis prijsoffertes tegelijk. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.