Vochtige buitenmuren? Een vochtspecialist weet raad!

Heb je lelijke vochtplekken op je gevel bemerkt? Het is van groot belang dat je de vochtige buitenmuur onmiddellijk laat behandelen. Wanneer een aangetaste gevel niet meteen wordt aangepakt, kan er ernstige schade ontstaan. Het uitstellen van een kordate aanpak resulteert gegarandeerd in een torenhoog kostenplaatje.

Geen nood: dit veelvoorkomend vochtprobleem valt perfect op te lossen. Een vochtspecialist zal na een inspectie van je vochtige buitenmuur de juiste vochtbestrijding met succes toepassen.

Wat zijn de oorzaken van een vochtige buitenmuur?

Vochtplekken op de gevel ontstaan vaak bij oudere huizen, waarvan de buitenmuur reeds jarenlang heel wat te verduren kreeg. Er zijn verschillende oorzaken van een vochtige buitenmuur. Elke oorzaak vereist een specifieke aanpak. Vraag daarom advies aan een professionele vochtbestrijder.

  • Regen, wind, vrieskou en andere ongure weersomstandigheden hebben een grote invloed op de staat van je buitenmuren. Voornamelijk gevels die naar het zuidwesten (de regenzijde) gericht staan krijgen te kampen met hardnekkige vochtplekken.
  • Een poreuze gevelsteen maakt je buitenmuur extra gevoelig voor vocht. De porositeit zorgt ervoor dat de steen zeer gemakkelijk vocht opneemt en vasthoudt.
  • Beschadigd voegwerk of barsten in de gevel heeft als gevolg dat jouw buitenmuur minder beschermd is tegen weer en wind. Het vocht dringt rechtstreeks in het onderliggende kwetsbare metselwerk.
  • Een gevelrenovatie (bijvoorbeeld zandstraling) kan eveneens resulteren in een vochtige buitenmuur. De zandstraling laat je gevelsteen er wel als nieuw uitzien, maar tegelijkertijd is jouw buitenmuur minder beschermd.
  • Lekkende daken en dakgoten zorgen ervoor dat neerslag van bovenaf in uw muren kan dringen. Ook open verbindingsvoegen bij je ramen kunnen de oorzaak zijn van de vochtplekken.
  • Een kapotte waterleiding of rioolbuis is dikwijls de oorzaak van optrekkend vocht in de buitenmuren. Jammer genoeg is dit zeer moeilijk op te sporen.

Een vochtspecialist gaat op zoek naar de precieze oorzaak van een vochtige buitenmuur, om daarna voor de meest effectieve behandeling te kiezen.

Hoe een vochtige buitenmuur aanpakken?

Een vochtige buitenmuur: kies de juiste aanpak

Nadat de vochtspecialist een juiste diagnose heeft gesteld, zal hij bepalen welke aanpak doeltreffend is voor jouw specifiek vochtprobleem. Indien je gevel op verschillende manieren door vocht wordt geteisterd, kan zelfs gekozen worden voor een combinatie van behandelingen. In veel gevallen gaat het om een plaatselijk vochtprobleem, waarbij slechts een deel van de buitenmuur moet behandeld worden. Je merkt dat vocht bestrijden werk is voor ervaren specialisten.

Onderstaande methodes worden vaak toegepast om een vochtige buitenmuur te behandelen.

Vochtprobleem Methode

Doorslaand vocht

Voegen herstellen
Muren impregneren
Nieuwe gevelbekleding

Opstijgend vocht

Muren injecteren
Onderkapping van muren

Men spreekt van doorslaand vocht wanneer regen doorheen de gevel in uw muren kan dringen. Hier vindt u meer informatie over doorslaand vocht en hoe u uw muren terug waterdicht kunt maken.

Indien de vochtplekken in uw gevel zich laag bij de grond bevinden, heeft u waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. In beide gevallen is onmiddellijke actie vereist.