Vochtige muur bekleden: mag dit zomaar?

Hoe geraak ik van vervelende vochtplekken op mijn binnenmuur af? Hoe ontstaan ze eigenlijk? Wat kan ik eraan doen?  En mag ik een vochtige binnenmuur wel bekleden of bepleisteren? In dit artikel leggen we je alles uit!

Wat zijn de oorzaken van een vochtige binnenmuur?

Wanneer je vochtplekken ontdekt op je binnenmuur is dat natuurlijk erg vervelend. Alvorens je het vochtprobleem kan oplossen, is het van uiterst belang om te achterhalen wat de oorzaak is. De vier voornaamste mogelijkheden zijn:

1. Opstijgend vocht

Opstijgend grondvocht merk je op vooral wanneer de onderkant van de binnenmuren op de gelijksvloers vochtig zijn. Mogelijks bevindt de fundering van jouw huis zich in slechte staat of is hij verouderd en aan vernieuwing toe.

2. Vocht na spouwmuurisolatie

Binnenmuren kunnen ook vochtig worden bij het plaatsen van de spouwmuren. Wanneer de muren dan nog niet helemaal droog zijn, blijft dat vocht tussen beide muren. Dat uit zich via vochtplekken op de binnenmuur.

3. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan zowel op de onderkant van de muur, maar ook hoger tevoorschijn komen. Je herkent dat probleem aan grote natte plekken op je muur. Water dat via je buitenmuren naar binnen sijpelt, is vaak het gevolg van een versleten of slecht geplaatste gevel.

4. Condensatievocht

Condensatievocht kan zich ten slotte ook uiten op de muur door water dat verdampt wanneer u kookt of doucht bijvoorbeeld. Hierbij is een slechte ventilatie vaak de oorzaak.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere oorzaken mogelijk. Denk maar aan een lek in een leiding of het dak. Ook slechtwerkende afvoerbuizen kunnen een vochtprobleem binnenshuis creëren.

Op welke manier kan ik een vochtige binnenmuur behandelen?

Er zijn verschillende manieren om een vochtige binnenmuur te behandelen, afhankelijk van de oorzaak. Hieronder lijsten we enkele oplossingen op

1. In geval van opstijgend vocht stelt men vaak voor om de beschadigde muren in te spuiten met een vochtwerende gel. Hierbij worden gaatjes in je muur geboord op zo’n 10 centimeter afstand van elkaar. Zo brengen ze de gel in de muur, die zich dan geleidelijk aan zal verspreiden over de gehele oppervlakte. De gel vormt een waterafstotend laagje dat vochtplekken op je muur verhindert.

Belangrijk om te onthouden is dat de afwerking van de muur tot wel een jaar kan duren. Die moet namelijk volledig droog zijn vooraleer de gaatjes terug gevuld kunnen worden en eventueel opnieuw geverfd of behangen. De dikte van de muur speelt hierin een grote rol.

2. Wil je geen gaten boren in de muur, maar toch van de vochtaanslag verlost zijn? Dan kan je ervoor kiezen om de salpeter die zich gevormd heeft op je muren af te schrapen. Daarna bedek je zowel de beschadigde als de aangrenzende muren met een laagje vochtwerend soort ‘verf’. Daarna kan je de muren opnieuw bepleisteren.

3. Wanneer doorslaand vocht het probleem is, zijn er meerdere oplossingen. Je kan ervoor kiezen om je buitenmuren te laten impregneren: hierbij wordt de gevel met een onzichtbaar product regenproof gemaakt zodat het water niet meer binnendringt. Een andere optie is om de muur te laten bekleden. Zo kan je meteen ook extra isoleren.

4. Nog een andere optie is om een pleisterverharder aan te brengen op de probleemzones van jouw muur. Die helpt het vochtprobleem oplossen en de muur extra te beschermen. Ook een laagje vochtwerende verf kan wonderen doen.

5. Wanneer er condensatievocht op je binnenmuur zit, kan je simpelweg een goed ventilatiesysteem laten plaatsen zodat de ruimte beter verlucht wordt.

Ook hier moet je opletten bij het behandelen van een vochtige binnenmuur

Avorens je de binnenmuur opnieuw kan bewerken, moet die helemaal droog zijn. Daarvoor raadt men aan al het pleisterwerk van de muren te verwijderen en de muur zo’n tweetal maanden goed te laten drogen. Wanneer je te snel de muur opnieuw beplakt, dan zal het pleisterwerk niet goed hechten aan de binnenmuur en mogelijks opnieuw loskomen.

Ook de seizoenen kunnen een invloed uitoefenen op vochtproblemen. Wanneer je de muren laat drogen in de zomer, wacht je best tot het einde van het jaar alvorens de muren opnieuw te bepleisteren. Zo kan je zeker zijn dat het vochtprobleem verleden tijd is.

Tijd om van je vochtige binnenmuur komaf te maken!

Het is belangrijk om een vochtige binnenmuur zo snel mogelijk te behandelen om schimmelvorming te vermijden. Een professional kan je hierbij het beste helpen zodat het probleem definitief verdwijnt. Twijfel je nog? Wil je nog meer advies?

Vraag snel een offerte aan een specialist uit jouw buurt