Vochtige binnenmuren: oorzaken en te vermijden vochtbehandelingen

Hoe geraak ik van vervelende vochtplekken op mijn binnenmuur af? Hoe ontstaan ze eigenlijk? Wat kan ik eraan doen?  En mag ik een vochtige binnenmuur wel bekleden of bepleisteren? In dit artikel leggen we je alles uit!

Wat zijn de oorzaken van een vochtige binnenmuur?

Wanneer je vochtplekken ontdekt op je binnenmuur is dat natuurlijk erg vervelend. Alvorens je het vochtprobleem kan oplossen, is het van uiterst belang om te achterhalen wat de oorzaak is.

Opstijgend vocht

Opstijgend grondvocht merk je op vooral wanneer de onderkant van de binnenmuren op de gelijksvloers vochtig zijn. Mogelijks bevindt de fundering van jouw huis zich in slechte staat of is hij verouderd en aan vernieuwing toe.

Vocht na spouwmuurisolatie

Binnenmuren kunnen ook vochtig worden bij het plaatsen van de spouwmuren. Wanneer de muren dan nog niet helemaal droog zijn, blijft dat vocht tussen beide muren. Dat uit zich via vochtplekken op de binnenmuur.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan zowel op de onderkant van de muur, maar ook hoger tevoorschijn komen. Je herkent dat probleem aan grote natte plekken op je muur. Water dat via je buitenmuren naar binnen sijpelt, is vaak het gevolg van een versleten of slecht geplaatste gevel.

Condensatievocht

Condensatievocht kan zich ten slotte ook uiten op de muur door water dat verdampt wanneer u kookt of doucht bijvoorbeeld. Hierbij is een slechte ventilatie vaak de oorzaak.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere oorzaken mogelijk. Denk maar aan een lek in een leiding of het dak. Ook slechtwerkende afvoerbuizen kunnen een vochtprobleem binnenshuis creëren.

Op welke manier kan ik een vochtige binnenmuur behandelen?

Er zijn verschillende manieren om een vochtige binnenmuur te behandelen, afhankelijk van de oorzaak. Hieronder lijsten we enkele oplossingen op

1. In geval van opstijgend vocht stelt men vaak voor om de beschadigde muren in te spuiten met een vochtwerende gel. Hierbij worden gaatjes in je muur geboord op zo’n 10 centimeter afstand van elkaar. Zo brengen ze de gel in de muur, die zich dan geleidelijk aan zal verspreiden over de gehele oppervlakte. De gel vormt een waterafstotend laagje dat vochtplekken op je muur verhindert.

Belangrijk om te onthouden is dat de afwerking van de muur tot wel een jaar kan duren. Die moet namelijk volledig droog zijn vooraleer de gaatjes terug gevuld kunnen worden en eventueel opnieuw geverfd of behangen. De dikte van de muur speelt hierin een grote rol.

2. Wil je geen gaten boren in de muur, maar toch van de vochtaanslag verlost zijn? Dan kan je ervoor kiezen om de salpeter die zich gevormd heeft op je muren af te schrapen. Daarna bedek je zowel de beschadigde als de aangrenzende muren met een laagje vochtwerend soort ‘verf’. Daarna kan je de muren opnieuw bepleisteren.

3. Wanneer doorslaand vocht het probleem is, zijn er meerdere oplossingen. Je kan ervoor kiezen om je buitenmuren te laten impregneren: hierbij wordt de gevel met een onzichtbaar product regenproof gemaakt zodat het water niet meer binnendringt. Een andere optie is om de muur te laten bekleden. Zo kan je meteen ook extra isoleren.

4. Nog een andere optie is om een pleisterverharder aan te brengen op de probleemzones van jouw muur. Die helpt het vochtprobleem oplossen en de muur extra te beschermen. Ook een laagje vochtwerende verf kan wonderen doen.

5. Wanneer er condensatievocht op je binnenmuur zit, kan je simpelweg een goed ventilatiesysteem laten plaatsen zodat de ruimte beter verlucht wordt.

 Mag je een vochtige muur bepleisteren?

👉 Stel: Je hebt enorm veel waterschade gehad aan een binnenmuur waardoor de bepleistering aan vervanging toe is. Uiteraard heb je de oorzaak aangepast maar nu vraag je je af: Mag ik zomaar nieuwe bepleistering aanbrengen?

Het antwoord is neen. Je mag niet zomaar nieuwe bepleistering aanbrengen. De kans is namelijk heel groot dat je dan weer gaat te maken hebben met vochtschade aan de binnenmuur. Maar welke oplossingen zijn er dan?


Oplossing 1: Muur laten uitdrogen

De eerste en ook tevens de makkelijkste manier is om de muur gewoon te laten drogen. Je moet er dus niets aan doen. Een muur droogt ongeveer aan 2 centimeter muurdikte per maand. Na een jaar wachten zou je dus nieuwe bepleistering mogen aanbrengen.

Oplossing 2: Noppenmembraan of vlies installeren

De snelste oplossing om een beschadigde muur terug te mogen bepleisteren is het installeren van een vlies of een noppenmembraan. Dit vlies of membraan houdt het resterende vocht tegen waardoor de nieuwe bepleistering niet zou worden beschadigd.

Oplossing 3: Zout in de muur?

Bij het kiezen van een oplossing is het belangrijk om te weten of er “hygroscopische zouten” in de muur zitten of niet. Deze zouten zijn een neveneffect van opstijgend vocht. Ook al is het vochtprobleem opgelost, zullen deze zouten nog steeds schade kunnen aanrichten. Ze nemen namelijk vocht op van de ruimte waardoor ze vervolgens kristalliseren. De nieuwe bepleistering zal dus weer vochtschade oplopen.

Hygroscopische zouten komen vooral voor in oudere woningen. Bij nieuwbouw is de kans kleiner dat deze zouten in de muren zitten. Je kan het zoutgehalte in de muren testen door middel van een nitratentest. Hierbij ga je teststrips tegen de muur houden om het zoutgehalte te meten.

Allereerst maak je ze nat en drukt ze dan tegen de wand. Ziet het uiteinde van de strip paars, dan zijn er zouten aanwezig in de muur. Vergeet zeker niet op verschillende hoogtes te testen.

Vochtige muur bepleisteren

De ideale oplossing hiervoor is een noppenmembraan. Dit houdt niet alleen de bestaande vochtschade tegen maar ook de schade die zou kunnen ontwikkelen door de hygroscopische zouten. Ook tegen bv roet van een weggekapte schouw kan een noppenmembraan bescherming bieden.

Welke oplossing adequaat is op jouw situatie, hangt uiteraard af van de omvang van het vochtprobleem. In geval van twijfel laat je je dus best altijd adviseren door een ervaren vochtbestrijder. Dit is uitermate voordelig. Zij komen namelijk bij jou langs voor een gratis vochtdiagnose en adviseren jou met een aangepaste vochtbehandeling.