Vochtige binnenmuren: oorzaken en behandelen
Last van vochtige binnenmuren? Hoe geraak ik van die vervelende vochtplekken af? Hoe m’n binnenmuur waterdicht maken? Mag ik een vochtige binnenmuur wel bekleden of bepleisteren? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.
Extra advies nodig? Vraag en ontvang ook prijzen op maat van erkende vochtexperts via onze offertepagina.
Oorzaken vochtige binnenmuren?
Wanneer je vochtplekken ontdekt op je binnenmuur is dat natuurlijk heel vervelend. Voor je het vochtprobleem op je binnenmuur kan oplossen, is het van uiterst belang om de mogelijke oorzaak te achterhalen. Zo kan je optimaal die ene muur of meerdere muren behandelen.
Vochtige binnenmuren door opstijgend vocht
Opstijgend grondvocht merk je op vooral wanneer de onderkant van de binnenmuren op de gelijksvloers vochtig zijn. Mogelijk bevindt de fundering van je huis zich in slechte staat of is hij verouderd en aan vernieuwing toe.
Vocht na spouwmuurisolatie
Een vochtige binnenmuur kan ook ontstaan door het plaatsen van de spouwmuren. Wanneer de muren dan nog niet helemaal droog zijn, blijft het vocht tussen beide muren hangen. Dat resulteert dan in vochtplekken op de binnenmuur.
Vochtige binnenmuren: doorslaand vocht
Doorslaand vocht kan aan de onderkant van de muur, maar ook hoger tevoorschijn komen. Je herkent het vochtprobleem op je binnenmuur aan grote natte plekken. Water dat via je buitenmuren naar binnen sijpelt, is vaak het gevolg van een versleten of slecht geplaatste gevel.
Vochtprobleem binnenmuur: condensatievocht
Condensatievocht kan zich tenslotte ook manifestere op de muur door water dat verdampt wanneer je bijvoorbeeld kookt of doucht. Een slechte ventilatie is vaak de oorzaak.
Natuurlijk zijn er nog heel wat andere oorzaken mogelijk. Denk maar aan een lek in een leiding of het dak. Ook slechtwerkende afvoerbuizen kunnen een vochtprobleem in je binnenmuur (en binnenshuis) creëren.
Hoe vochtige muren behandelen?
Er zijn verschillende manieren om een vochtige binnenmuur te behandelen en dus opnieuw waterdicht te maken. Afhankelijk van de oorzaak natuurlijk! Hieronder lijsten we enkele oplossingen om je muren te behandelen voor je op.
1. In geval van opstijgend vocht is een veel voorgestelde oplossing om de beschadigde muren in te spuiten met een vochtwerende gel. Daarbij worden gaatjes in je muur geboord op ongeveer 10 centimeter afstand van elkaar. Vervolgens injecteren of spuiten ze de gel in de muur, die zich dan geleidelijk zal verspreiden over de hele oppervlakte. De gel vormt een waterafstotend laagje dat je binnenmuur waterdicht maakt.
Belangrijk om te onthouden is dat de afwerking van de muur tot wel een jaar kan duren. Je moet de vochtige muur laten uitdrogen vooraleer de gaatjes terug gevuld kunnen worden en eventueel opnieuw geverfd of behangen. De dikte van de behandelde muren speelt hierin een grote rol.
2. Wil je geen gaten boren in de muur, maar toch van de vochtaanslag verlost zijn? Dan kan je ervoor kiezen om de salpeter die zich gevormd heeft op je muren af te schrapen. Daarna bedek je zowel de beschadigde als de aangrenzende muren met een laagje vochtwerend ‘verf’. Daarna kan je de muren opnieuw bepleisteren.
3. Wanneer doorslaand vocht het probleem is, zijn er meerdere oplossingen. Je kan ervoor kiezen om je buitenmuren te laten impregneren. Daarbij wordt de gevel met een onzichtbaar product regenproof gemaakt zodat het water niet meer binnendringt. Een andere optie is om de muur te laten bekleden. Zo kan je meteen ook extra isoleren.
4. Nog een andere optie is om een pleisterverharder aan te brengen op de probleemzones van je muur. Die helpt het vochtprobleem van je binnenmuur oplossen en biedt extra bescherming. Ook een laagje vochtwerende verf kan wonderen doen.
5. Wanneer er condensatievocht op je binnenmuur zit, kan je simpelweg een goed ventilatiesysteem laten plaatsen. Zodat de ruimte beter verlucht wordt.
Mag je een vochtige muur bepleisteren?
👉 Stel: Je hebt enorm veel waterschade gehad aan een binnenmuur waardoor de bepleistering aan vervanging toe is. Uiteraard heb je de oorzaak aangepast maar nu vraag je je af: Mag ik zomaar nieuwe bepleistering aanbrengen?
Het antwoord is: neen! Je mag niet zomaar nieuwe bepleistering aanbrengen. De kans is namelijk heel groot dat je dan weer gaat te maken hebben met vochtschade aan de binnenmuur. Maar welke oplossingen zijn er dan?
Oplossing 1: vochtige muur uitdrogen
De eerste en ook de makkelijkste manier is om de vochtige muur gewoon te laten uitdrogen. Je moet dus niets doen. Een muur droogt ongeveer aan 2 centimeter muurdikte per maand. Na een jaar wachten zou je dus nieuwe bepleistering mogen aanbrengen.
Oplossing 2: noppenmembraan of vlies installeren
De snelste oplossing om beschadigde, vochtige binnenmuren terug te mogen bepleisteren, is het installeren van een vlies of een noppenmembraan. Dit vlies of membraan houdt het resterende vocht tegen, waardoor de nieuwe bepleistering niet zou worden beschadigd.
Oplossing 3: zout in de muur
Bij het kiezen van een oplossing is het belangrijk om te weten of er “hygroscopische zouten” in de muur zitten of niet. Die zouten zijn een neveneffect van opstijgend vocht.
Ook al is het vochtprobleem opgelost, zullen de zouten nog steeds schade kunnen aanrichten. Ze nemen vocht op van de ruimte waardoor ze vervolgens kristalliseren. De nieuwe bepleistering zal dus weer vochtschade oplopen.
Hygroscopische zouten komen vooral voor in oudere woningen. Bij nieuwbouw is de kans kleiner dat die zouten in de muren zitten. Je kan het zoutgehalte in de muren testen door middel van een nitratentest. Hierbij ga je teststrips tegen de muur houden om het zoutgehalte te meten.
Allereerst maak je ze nat en drukt ze dan tegen de wand. Ziet het uiteinde van de strip paars, dan zijn er zouten aanwezig in de muur. Vergeet zeker niet op verschillende hoogtes te testen.
De ideale oplossing om je vochtige muren te behandelen is een noppenmembraan. Dit houdt niet alleen de bestaande vochtschade tegen. Maar ook de schade die zou kunnen ontstaan door de hygroscopische zouten. Ook tegen bijvoorbeeld roet van een weggekapte schouw kan een noppenmembraan bescherming bieden.
Vochtige muren behandelen: vraag advies en vergelijk prijzen
Welke oplossing adequaat is voor jouw situatie hangt uiteraard af van de omvang van het vochtprobleem. In geval van twijfel laat je dus best adviseren door een ervaren vochtbestrijder. Dat is uitermate voordelig. Ze komen bij jou langs voor een gratis vochtdiagnose en adviseren jou met een aangepaste vochtbehandeling.