Vocht in de schouw: oorzaak, gevolg en hoe te bestrijden?

Vocht in schouw

Vochtplekken op de muren rondom de schouw mag je niet zomaar negeren. Deze vlekken wijzen duidelijk op vochtproblemen in de schoorsteen zelf en dit euvel moet zo snel mogelijk aangepakt worden.

Schouwen zijn voortdurend blootgesteld aan de weersomstandigheden en kan voor kleine barstjes zorgen. Maar wat zijn de uiteindelijke gevolgen voor je woning? En vooral, is dit te bestrijden en op welke manier?

Wat is de oorzaak van vocht in een schouw?

De oorzaken opsporen van een vochtige schouw is noodzakelijk.

De damp in de schoorsteen is de afvoer van de verwarmingsketel. Bij de verbranding van brandstof (of dit nu gas of stookolie is) komen verbrandingsgassen in de vorm van damp vrij. De schoorsteen (of schouw) heeft als taak deze rookgassen op een correcte manier af te voeren.

Is er een probleem in de schoorsteen, dan belanden deze gassen niet meer tot aan het einde van de schoorsteen en zo naar buiten. Met andere woorden, de gassen koelen onderweg in de schoorsteen af en slaan neer onder vorm van condensatie of vocht.

Wat zijn de gevolgen van vocht in een schouw?

Vocht in schouw

Vocht in de schoorsteen merk je niet meteen. Het hoopt zich op en zorgt ervoor dat het metselwerk steeds natter wordt. Ook dat heeft niet onmiddellijk zichtbare gevolgen.

Maar helaas, vroeg of laat zorgt het voor grote problemen. Eens het metselwerk van de schouw verzadigd is, gaat het vocht zich verder een weg in de woning zoeken. Eerst worden de muren rond de schoorsteen nat en dit gaat van kwaad tot erger.

Het metselwerk en de bakstenen in huis kunnen grote hoeveelheden water aan. Het kan dus zelfs jaren duren voor je merkt dat er iets aan de hand is. Merk je dus iets op, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk te handelen. De ellende zal zichzelf helaas niet oplossen…

Hoe vocht in de schouw bestrijden?

👉 Je hoort het al: dit is een ernstig probleem. Maar geen nood, panikeren hoeft niet. Houd het hoofd koel en schakel de hulp van een vakman in. Die zal snel de situatie inschatten en een geschikte oplossing aanreiken.

Een van de meest gebruikte technieken is het aanbrengen van een binnenbuis om zo de verbrandingsgassen te kunnen afvoeren. Dit kan soms een lastige klus zijn omdat schouwen niet altijd helemaal rechtdoor lopen. Een schoorsteen met een aantal bochten zorgt voor een aantal stukken met veel meet- en paswerk.

Gelukkig is de techniek intussen geëvolueerd. Zo kan je nu gemakkelijk een buis op maat in kunststof laten maken. Deze buizen worden in de schoorsteen zelf met stoom opgeblazen tot ze de juiste gewenste vorm aannemen. Op die manier heb je een 100% gasdichte schouw en ben je van alle problemen verlost.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.