Condens op de ramen: hoe voorkomen en verwijderen?

Condensatievocht of vocht tussen ramen kan zowel langs de binnen- als buitenkant voorkomen. Bij dubbele beglazing zullen we condensatie echter het vaakst aan de buitenkant aantreffen.

Zit de condensatie aan de binnenkant, dan is de meest voorkomende oorzaak een lek of een scheur(tje) in de constructie van het raam. Maar wat bij condens tussen dubbel glas? Kan dit verwijderd en vermeden worden?

Om condensatie op je ramen te voorkomen, kan je deze 5 nuttige tips hanteren:

  1. Maak je de gewoonte eigen om in de badkamer na het nemen van een bad of een douche, het raam en ook de deur een half uurtje open te zetten.
  2. Zet wanneer je kookt steeds de dampkap aan.
  3. Het is zeker nuttig om, wanneer de temperatuur het toelaat, ook ’s nachts het raam van je slaapkamer op een kier te zetten. Tijdens het slapen zal de zuurstof die je uitademt voor extra vocht in de kamer zorgen, en dit vocht kan zich afzetten tegen het raam. Gemiddeld verliest een volwassene tot 2 liter vocht per nacht.
  4. Woon je in een luidruchtige buurt, dan zet je het raam van de slaapkamer best overdag open om zo deze kamer voldoende te verluchten.
  5. Zorg ervoor dat je je woning ook voldoende verwarmt. Gewoonlijk wordt aangeraden om een binnentemperatuur van minimum 15°C te behouden om het verschil met de buitentemperatuur zo klein mogelijk te houden.

Hoe ontstaat vocht tussen dubbel glas?

Vocht of condens tussen dubbel glas: is dit te vermijden

Condens die tussen je dubbele beglazing optreedt betekent dat er te weinig slechte lucht afgevoerd wordt. Dit probleem is bijvoorbeeld veelvoorkomend in badkamers. Het raam openzetten is soms even genoeg om de verzadigde lucht af te voeren.

Vocht in dubbel glas kan echter ook optreden na het uitvoeren van grondige renovatiewerken. Vaak maken mensen die hun woning willen isoleren hun huis luchtdichter, maar besteden ze onvoldoende aandacht aan de ventilatie. Op die manier komt er minder droge verse lucht binnen.

Paradoxaal genoeg hebben vele nieuwe woningen na enige tijd onverwacht met het probleem van vocht op de ramen te maken. Dit is een intussen klassiek gegeven en eigenlijk ook niet zo verwonderlijk.

Bij de bouw van een nieuwe woning is namelijk heel wat water nodig. Vaak is dit vocht onvoldoende uit de woning getrokken wanneer de bewoners hun intrek nemen.

Oude huizen hebben trouwens gemiddeld minder last van condensatie van de beglazing. Dit omdat er via allerlei spleten en kieren voldoende verse lucht in de woning binnenkomt.

Kan je vocht tussen ramen voorkomen?

Een bijzonder vervelende vorm van condensatie is de vochtvorming tussen de twee lagen van dubbel glas. Heb je dit probleem, dan ligt de oorzaak meer dan waarschijnlijk bij een lek of een technisch mankement in het glas zelf. Het kan natuurlijk ook zijn dat het glas slecht werd geplaatst.

Het is een onmiskenbaar feit dat de transparantie van vensterglas na verloop van tijd afneemt. Bij glas van een zekere leeftijd kan je dit merken aan de ietwat grijze schijn van de ruiten. Dit is een jammer gegeven dat helaas niet kan opgelost worden. Grootste probleem (naast het minder elegante uiterlijk) is dat dubbel glas met condensatie binnenin ook minder goed zal isoleren.

Is het probleem echt groot, dan zit er niets anders op dan het glas te vervangen. Kijk eerst zeker na wanneer het glas werd geplaatst. Normaal heb je tien jaar garantie op het glas en de plaatsing en kan je hier nog beroep op doen.

Een goede tip: de datum van productie vind je meestal terug op het profiel tussen de twee glaslagen.

Wat is de beste oplossing om condens tussen dubbel glas te verwijderen?

Condens tussen dubbel glas komt zoals hierboven beschreven door de aanwezigheid van teveel vocht in de woning. Je kan deze luchtvochtigheid onder controle krijgen door in de woning te kiezen voor systemen van natuurlijke of mechanische ventilatie.

  • Ventilatiesysteem A houdt in dat je de woning op een natuurlijke manier met behulp van roosters afvoert.
  • Bij het ventilatiesysteem B wordt verse lucht in de woning geblazen. De luchtafvoer gebeurt hierbij via de natuurlijke weg. Op die manier wordt de verse luchttoevoer gecontroleerd, maar tijdens de woning komt er wel koude lucht naar binnen.
  • Ventilatiesysteem C laat de luchtafvoer mechanisch en de luchttoevoer mechanisch verlopen. Nadeel is dat hierbij een deel van de opgewekte warmte in de woning naar buiten verdwijnt.
  • Ventilatiesysteem D regelt zowel de luchtafvoer als –aanvoer op mechanische wijze. Dit is het meest energiezuinige systeem, want er gaat geen warmte verloren.

Wil je vocht tussen je ramen verwijderen m.b.v. een ventilatiesysteem? Laat je dan zeker eerst even adviseren door een ervaren specialist.