Condens op ramen: hoe voorkomen en verwijderen?

Condensatievocht of condens op ramen kan langs de binnenkant en de buitenkant voorkomen. Bij dubbel glas zullen we condens het vaakst aan de buitenkant aantreffen.

Zit het vocht aan de binnenkant? Dan is de meest voorkomende oorzaak een lek of een scheur(tje) in de constructie van het raam. Wat bij condens tussen dubbel glas? Hoe kan je dit voorkomen en verwijderen? Ontdek het in dit artikel.

Wil je direct een expert raadplegen en prijzen vergelijken? Dat kan je makkelijk via onze offertepagina.

Condens op ramen voorkomen: tips

Om condens op je ramen tegen te gaan, zijn de volgende 5 tips zeker bruikbaar:

  1. Kweek de gewoonte om in de badkamer na het nemen van een bad of douche, het raam en ook de deur een halfuurtje open te zetten.
  2. Zet wanneer je kookt altijd de dampkap aan.
  3. Het is zeker nuttig om, wanneer de temperatuur het toelaat, ook ’s nachts het raam van je slaapkamer op een kier te zetten. Tijdens het slapen zal de zuurstof die je uitademt voor extra vocht in de kamer zorgen, en dit vocht kan zich afzetten tegen het raam. Gemiddeld verliest een volwassene tot 2 liter vocht per nacht.
  4. Woon je in een luidruchtige buurt? Zet dan het raam van de slaapkamer overdag open om zo deze ruimte voldoende te verluchten.
  5. Zorg ervoor dat je je woning ook voldoende verwarmt. Gewoonlijk wordt aangeraden om een binnentemperatuur van minimum 15 °C te behouden om het verschil met de buitentemperatuur zo klein mogelijk te houden.

Hoe ontstaat condens op dubbel glas?

condens op ramen

Condens tussen dubbel glas betekent dat er te weinig slechte, vuile lucht afgevoerd wordt. Dat is een veelvoorkomend probleem in onder meer badkamers. Het raam kort openzetten is soms voldoende om de verzadigde lucht af te voeren.

Vocht in dubbel glas kan ook optreden na het uitvoeren van grondige renovatiewerken. Vaak maken mensen die hun woning willen isoleren net luchtdichter. Daarbij besteden ze onvoldoende aandacht aan de ventilatie. Op die manier komt er dus minder droge, verse lucht binnen.

Paradoxaal genoeg krijgen veel nieuwe woningen na verloop van tijd onverwacht te maken met condens tussen dubbel glas.

Reden? Bij de bouw van een nieuwe woning is heel wat water nodig. Vaak is dat vocht onvoldoende uit de woning getrokken wanneer de bewoners er hun intrek nemen.

Oude huizen hebben gemiddeld minder last van condens op glas. Omdat er via allerlei spleten en kieren voldoende verse lucht de woning binnenkomt.

Hoe condens op ramen voorkomen?

Een bijzonder vervelende vorm van condensatie is vocht in dubbel glas. Heb je dit probleem, dan ligt de oorzaak meer dan waarschijnlijk bij een lek of een technisch mankement in het glas zelf. Het kan natuurlijk ook zijn dat het glas slecht werd geplaatst.

Het is een onmiskenbaar feit dat de transparantie van vensterglas na verloop van tijd afneemt. Bij glas van een zekere leeftijd kan je dit merken aan de ietwat grijze schijn van de ruiten. Dit is een jammer gegeven dat helaas niet kan opgelost worden. Grootste probleem (naast het minder elegante uiterlijk) is dat condens tussens dubbel glas de isolerende waarde van de ramen vermindert.

Is het probleem te groot, dan zit er niets anders op het glas te vervangen. Controleer eerst wanneer het glas werd geplaatst. Normaal heb je tien jaar garantie op het glas en de plaatsing, en kan je hier nog beroep op doen.

Een goede tip: de datum van productie vind je meestal terug op het profiel tussen de twee glaslagen.

condens-tussen-dubbel-glas

Wat is de oplossing om vocht tussen dubbel glas te verwijderen?

Condens tussen dubbel glas komt zoals uitvoerig beschreven door de aanwezigheid van teveel vocht in de woning. Je kan de luchtvochtigheid binnenskamers onder controle krijgen en dus ook vocht tussen dubbel glas verwijderen door systemen van natuurlijke of mechanische ventilatie.

Welke types ventilatiesystemen bestaan er vandaag? Een kort overzicht:
  • Ventilatiesysteem A houdt in dat je de woning op een natuurlijke manier ventileert met roosters, al dan niet verwerkt in de ramen.
  • Bij ventilatiesysteem B wordt verse lucht in de woning geblazen. De luchtafvoer gebeurt via de natuurlijke weg. Op die manier gebeurt de verse luchttoevoer meer gecontroleerd. Nadeel is dat er makkelijk koude lucht naar binnen kan komen en dus zorgt voor warmteverlies.
  • Ventilatiesysteem C laat de luchtafvoer en luchttoevoer mechanisch verlopen. Nadeel is dat hierbij een deel van de opgewekte warmte in de woning zomaar naar buiten verdwijnt.
  • Ventilatiesysteem D regelt zowel de luchtafvoer als -aanvoer op mechanische wijze. Dit is het meest energiezuinige systeem, want er gaat geen warmte verloren.

Condens op ramen? Vraag en vergelijk prijzen

Wil je vocht tussen je ramen voorkomen en verwijderen met een ventilatiesysteem? Laat je gerust extra adviseren door een ervaren specialist. Via het offerteformulier ontvang je tot 5 gratis offertes van meerdere experts in één keer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.