Lekdetectie: wanneer nodig? + Prijs en oplossingen

Een lekdetectie kan een ingewikkeld proces zijn waarvoor gespecialiseerde kennis en technieken nodig zijn. Het lokaliseren en snel aanpakken van het probleem is belangrijk om verdere waterschade te voorkomen, of het nu gaat om een lek in een waterleiding, dak, muur of plafond. Maar hoeveel kost lekdetectie en hoe verloopt het proces? In dit artikel bespreken we wanneer lekdetectie nodig is, wat de kosten zijn en wat de mogelijke oplossingen zijn.

Wil je bijkomend advies van een vochtbestrijder in je regio? Vraag info en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.

Contacteer experts en ontvang gratis offertes

Wanneer is lekdetectie nodig? 

Een lekdetectie is noodzakelijk wanneer er tekenen van lekkage zijn, maar de precieze oorzaak of locatie onbekend is. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken op muren of plafonds, een onverklaarbare toename van het waterverbruik of waterschade.

Verder is lekdetectie wettelijk verplicht voor apparatuur die gevuld is met meer dan 500 ton CO2-equivalent f-gassen en voor dubbelwandige tanks van meer dan 10.000 liter.

Lekdetectie kan verdere schade en kosten helpen beperken door het probleem snel te identificeren en aan te pakken.

lekdetectie

Wanneer geen lekdetectie?

In sommige gevallen is lekdetectie niet nodig. Als de plaats van het lek al bekend is, kan vaak beter direct contact worden opgenomen met een vakman om het probleem aan te pakken.

Lekdetectie is ook niet altijd nodig in het geval van apparatuur die gevuld is met minder dan 500 ton CO2-equivalent f-gassen of in installaties waarvoor een lekdetectiesysteem niet vereist is.

De noodzaak van lekdetectie kan bovendien afhangen van de specifieke eisen van je verzekeringsmaatschappij.

Vraag vandaag nog advies aan een vochtspecialist

Wat zijn de kosten van lekdetectie?

De kosten van lekdetectie lopen uiteen, maar liggen gemiddeld tussen € 250 en € 500. In deze prijs zijn de voorrijkosten, het gebruik van gespecialiseerde apparatuur en een uitgebreid rapport met de bevindingen van het onderzoek inbegrepen.

De kosten kunnen onder meer worden beïnvloed door de complexiteit van het lek en de tijd die nodig is om het op te sporen. 

Factoren die wijzen op een lek

Vochtplekken

Vochtplekken zijn een duidelijk teken van een lek. Deze worden meestal veroorzaakt door een lek in de leidingen achter de muren, het plafond of onder de vloer van je huis.

De plaats van het lek is niet altijd de plek waar de vochtplekken verschijnen. Dankzij lekdetectie kun je de exacte locatie van het lek achterhalen.

Slecht werkende isolatie

Ook slecht werkende isolatie kan een teken zijn van een lek. Door contact met vocht kan isolatie zijn isolerende eigenschappen verliezen.

Andere isolatiematerialen, zoals glaswol en steenwol, zijn namelijk niet bestand tegen vocht. Als gevolg daarvan kunnen je energiekosten stijgen.

Stijgende waterfactuur

Als je waterrekening stijgt, kan dit wijzen op een verborgen waterlek. Een ongemerkt lek kan namelijk leiden tot een hoger waterverbruik, wat zich vertaalt in een hogere rekening. Een klein lek kan al een aanzienlijke impact hebben op je waterfactuur.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat zijn de oorzaken van vochtlekkages?

Vochtlekkages kunnen verschillende oorzaken hebben. Een algemene oorzaak is slijtage van leidingen door ouderdom of corrosie.

Verder kan een lek worden veroorzaakt door schade aan de leiding, bijvoorbeeld door werkzaamheden in huis. Het weer kan ook lekkage veroorzaken. Ook slecht geïnstalleerde kelderafdichting of scheuren in de kelderwand zijn veelvoorkomende problemen.

Geblokkeerde leidingen, bijvoorbeeld in de regenafvoer naast de kelder, kunnen eveneens lekken veroorzaken. Verder kunnen lekken worden veroorzaakt door opstijgend vocht, zoals grondwater in de kelder.

Lekdetectie

Welke vochtlekkages onderscheiden we?

1. Een lek aan het verwarmingssysteem

Een lek aan het verwarmingssysteem kan veel ongemak veroorzaken en duidt op een mogelijk ernstig probleem. Vaak is de oorzaak een lekkende koppeling of een klein gaatje in de leiding, meestal veroorzaakt door het boren in de wanden of de vloeren van de woning.

De lekkage kan zich bevinden in de aanvoer- of afvoerleidingen van het systeem.

2. Een lek aan de waterleiding

Een lek in de waterleiding kan diverse problemen veroorzaken, variërend van een verhoogde waterfactuur tot vochtschade in je woning.

Het kan moeilijk zijn om een lek in de waterleiding op te sporen, vooral als het een verborgen lek betreft. Met het blote oog kan het haast onmogelijk zijn om het lek te vinden, vooral als de leidingen achter de muren of onder de vloer liggen.

Hoe zelf een lekkage opsporen?

Het ontdekken van een lek kan een uitdaging zijn, vooral als het in ondergrondse leidingen zit. Er zijn gelukkig professionele lekdetectiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen van deze lekken.

Hiervoor gebruiken ze geavanceerde technieken zoals akoestische detectieapparatuur en thermografische camera’s.

  • De eerste stap bij het vermoeden van een lek is het afsluiten van de hoofdkraan. Dit verlaagt de druk op de leiding en kan het lek tijdelijk stoppen.
  • Een professionele lekdetectie kan het lek snel en zonder onnodig breken opsporen.
  • Een lek kan tot 20 liter per uur verloren laten gaan, wat kan leiden tot een aanzienlijke stijging van de waterfactuur.

Vraag hier je gratis offertes aan!

Wie contacteren in verband met een lek?

Wanneer je een lek vermoedt, is het belangrijk om een lekdetectiespecialist in te schakelen. In België zijn er verschillende specialisten die je kunt contacteren.

Het is belangrijk om de juiste specialist te kiezen op basis van jouw locatie en specifieke behoeften.

Vochtexpert inschakelen

Hoe laat je een professionele lekkagedetectie uitvoeren?

Het uitvoeren van een professionele lekkagedetectie kan een complex proces zijn, waarbij specifieke stappen gevolgd moeten worden.

  • Eerste stap: contacteer een professioneel lekdetectiebedrijf.
  • Tweede stap: het lekdetectiebedrijf zal een diagnose stellen van het probleem. Dit wordt gedaan met gespecialiseerde apparatuur, zoals tracergas-lekdetectieapparatuur.
  • Derde stap: de firma zal je informeren over de exacte locatie van het lek en mogelijke oplossingen. Ook kunnen ze je advies geven over hoe je lekken in de toekomst kunt voorkomen.

Lekdetectie: zelf of specialist inschakelen?

Wanneer je een lek vermoedt, kun je proberen het lek zelf op te sporen. Dit kun je doen door zichtbare leidingen te inspecteren op een lek.

Als het lek echter niet direct zichtbaar is, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Deze vakmensen hebben speciale apparatuur, zoals een infraroodcamera of een akoestisch detectieapparaat, om de exacte locatie van het lek te bepalen.

Om verdere schade aan je huis te voorkomen, is het van cruciaal belang om snel een lekdetectiespecialist in te schakelen.

lekdetectie prijs

Ook interessant voor jou:

Is lekkage in huis verzekerd of niet?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of een lekkage in huis verzekerd is. In de meeste gevallen wordt een lekkage gedekt door de woonhuisverzekering, wat betekent dat de kosten voor het opsporen van het lek kunnen worden vergoed.

Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer de lekkage te wijten is aan nalatigheid of kwaad opzet, zal de verzekeraar de schade niet vergoeden. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een duidelijk zichtbaar lek niet tijdig wordt gerepareerd.

Hoelang duurt een lekdetectie?

De tijdsduur van een lekdetectie hangt af van verschillende factoren. In het algemeen kan het enkele uren duren. Tijdens een lekdetectie worden namelijk alle aan- en afvoerleidingen grondig gecontroleerd.

Wil je een lekdetectie laten uitvoeren in 2024? Vul het offerteformulier in en kom in contact met experts 

Heb je te maken met een mogelijke lekkage en wil je hier in 2024 zekerheid over krijgen? Maak het jezelf gemakkelijk door het onderstaand offerteformulier in te vullen.

Hiermee word je snel in contact gebracht met experts in lekdetectie. Deze experts hebben de ervaring en de juiste apparatuur om lekken snel en nauwkeurig op te sporen.

Of het nu gaat om lekken in waterleidingen, gasleidingen of verwarmingsleidingen, deze professionals kunnen je helpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.