Waterlekken en lekdetectie : Oorzaken, Behandelingen en Prijzen

Een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis zijn waterlekken. Lekdetectie gebeurt meestal te laat. Vaak heeft het waterlek al behoorlijk wat schade in je woning aangericht. Het is daarom belangrijk om een lek zo vroeg mogelijk te detecteren.

Gelukkig zijn er voldoende signalen om op tijd een waterlek te ontdekken. Wat kan zoal wijzen op een lek? Lekdetectie zelf of laten doen? Hoe duur is lekdetectie als je het uitbesteed? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je bijkomend advies van een vochtbestrijder in je regio? Vraag info en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.

Lekdetectie prijs

Er is geen standaardprijs voor het laten uitvoeren van een lekdetectie. Zo hangt de prijs sterk af van de locatie en de ernst van het waterlek. Is de lekkage groot? Dan zijn de kosten ook navenant.

Gemiddeld kost een professionele lekdetectie zo een € 250 tot € 500. Bij deze prijs horen de kosten voor een uitgebreide rapportage en de apparatuur die voor het lek opsporen wordt gebruikt.

Meerwaarde lekdetectie?

Vaak merk je een waterlek in je woning te laat op. Verder in dit artikel lees je hier meer over.

De meerwaarde van lekdetectie zit hem vooral in het feit dat een waterlek vaak schade op een andere plek toebrengt dan waar het lek daadwerkelijk zit. Zo kan een lek in een schuin dak meters verderop in jouw huis voor schade zorgen. Door middel van lekdetectie voorkom je onnodige kosten.

lekdetectie-prijs

Factoren die wijzen op een lek

Om de schade in je woning te beperken, heb je best aandacht voor de signalen die op een waterlek wijzen. Hieronder zijn enkele factoren die we voor jou op een rijtje zetten.

Vochtplekken

Vochtplekken en/of schimmel in huis zijn de opvallendste gevolgen van een waterlek. Een vochtplek ontstaat meestal door een lek in de leidingen achter de muren, het plafond of onder de vloer van je woning.

Daardoor kan een waterlek lang onopgemerkt blijven. Ontdek je een vocht- en/of schimmelplek in huis? Onderneem dan direct actie en laat een lekdetectie in de waterleiding uitvoeren. Het waterlek bevindt zich vaak op een andere locatie dan de plaats van de vocht- of schimmelplek.

Slecht werkende isolatie

Merk je op dat je ineens een hogere energierekening hebt? Waterlekkages kunnen het isolatiemateriaal in jouw woning aantasten. Glaswol en rotswol kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen vocht. Als jouw woning niet goed meer isoleert, kun je het beste direct een lekdetectiebedrijf inschakelen. Op die manier weet je zeker of de slecht werkende isolatie door een waterlek komt.

Stijgende waterfactuur

Net als bij een hogere energierekening, kan het bij een stijgende waterfactuur zijn dat je een waterlek in je woning hebt.

Bij een flinke stijging is het verstandig om een waterlekdetectiebedrijf in te schakelen. Daarnaast kan je zelf met een waterstandmeter de waterstand in de gaten houden.

Meet de waterstand twee keer per dag: vlak voor je naar bed gaat en na het opstaan. Als de waterstand ’s nachts is gestegen, bestaat de kans dat je te maken hebt met een waterlek.

Wat zijn de oorzaken van vochtlekkages?

Lekkages kunnen op een heleboel plaatsen in je woning ontstaan. De oorzaak van een lek hangt dus samen met de locatie ervan.

Over het algemeen wordt een lek veroorzaakt door oude, gesprongen, beschadigde of slecht gemonteerde leidingen en afvoerbuizen. Dat geldt zowel voor water als voor centrale verwarming. Een daklek kan ontstaan door versleten dakpannen. Ook ongunstige weersomstandigheden zoals fel onweer kunnen heel wat schade aanrichten.

Welke vochtlekkages onderscheiden we?

Grofweg kan je drie soorten lekkages onderscheiden: een lek aan het verwarmingssysteem, aan de waterleiding of aan een afvoerbuis.

1. Een lek aan het verwarmingssysteem

Dit type lekkages komt regelmatig voor in de muur of de vloer. Over het algemeen betreft het vaak kleine lekken in aan- of afvoerleidingen van het verwarmingssysteem.

Ze ontstaan vaak door een koppeling die lekt of een leiding met een gaatje, veroorzaakt door boorwerken.

Hoewel ze misschien onschuldig klinken, blijven dit soort lekkages vaak lang onopgemerkt. Net daardoor kunnen ze heel wat schade aanrichten.

2. Een lek aan de waterleiding

De waterleiding splitst op een centraal punt in jouw woning op in een hele reeks andere buizen. Daardoor kan een van de koppelingen soms beginnen lekken.

3. Een lek aan een afvoerbuis

Ook dit soort lekken kan je zelf per ongeluk creëren door in een wand of vloer te boren. Na enkele dagen zal je zien dat er zich druppels vormen op de muur waar de afvoerbuis zich bevindt.

Hoe zelf een lekkage opsporen?

Een lek zelf opsporen is niet evident. Toch is het belangrijk om een lek tijdig op te sporen, zodat de waterschade beperkt blijft.

Een lek dat je niet tijdig vaststelt, kan ernstige schade aanrichten. Enkele van de meest voorkomende gevolgen zijn onder meer gezondheidsklachten. Door schimmelvorming kan je bijvoorbeeld last krijgen van je luchtwegen.

Signalen die wijzen op mogelijke lekkages zijn:

 • Vocht- en schimmelplekken: dit soort plekken verschijnen niet noodzakelijk op de plaats waar het lek zich voordoet. Waterschade kan zich erg snel uitbreiden over grotere oppervlaktes.
 • Muffe geuren
 • Behang of schilderwerk dat loskomt of afbladdert
 • Condens op de ramen
 • Ongedierte zoals pissebedden
 • Slechtwerkende isolatie: sommige isolatiematerialen zijn niet goed bestand tegen water, waaronder glaswol. Wanneer die materialen vochtig zijn, verliezen ze hun isolatievermogen. Een plotse stijging in je energiefactuur kan hiervan een gevolg zijn.
 • Hoge waterfactuur: een lekkage zorgt voor meer waterverbruik dan normaal. Een plotse stijging in je maandelijkse factuur kan dus ook een indicatie zijn.

lekdetectie

Hoe laat je een professionele lekkagedetectie uitvoeren?

Zelfs als je geen enkele van bovenstaande signalen opmerkt, kan er zich toch nog steeds een lekkage voordoen. Een vochtbestrijder kan jou via lekdetectie daarbij het beste helpen. Hij kan aan de hand van speciale apparatuur lekken opsporen. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Via een infraroodcamera kan een expert controleren of er zich een lek voordoet aan de warmwaterleidingen. Zo’n camera detecteert de verschillen tussen warm en koud en kan doorheen muren en vloeren ‘kijken’. Er zijn dus geen breekwerken vereist. Via de camera zal de specialist de leiding volgen om te kijken waar er water uit druppelt.
 2. Een andere optie om waterlekken op te sporen is via ultrasone detectie. Hierbij worden geluidsgolven gebruikt om te detecteren waar het lek zich bevindt.
 3. De expert kan bovendien de relatieve vochtigheidsgraad meten in materialen om te zoeken naar de meest vochtige plaats. Een lek kenmerkt zich door een grote hoeveelheid vocht.
 4. Ten vierde kan de expert ook een druktest uitvoeren. Daarbij voert hij de druk op in de leidingen die hij daarna opnieuw naar een normaal niveau verlaagt. Indien de druk fluctueert, zit er ergens in de leiding een lek.
 5. Elektro-akoestiek is een andere methode. De vochtspecialist gaat op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen, die mogelijks lekken kunnen veroorzaken.
 6. Tenslotte kan de vochtexpert gebruik maken van endoscopie. Hij steekt dan een kleine camera in de waterleidingen om zo lekken op te sporen.

Lekdetectie uitvoeren

Wanneer een ervaren lekdetectiespecialist een lek heeft vastgesteld in jouw woning, moet die natuurlijk gedicht worden. Dat kan op verschillende manieren gebeuren en zal in grote mate afhangen van de omvang en het soort waterlek. Er zijn niet altijd breekwerken voor nodig, maar soms is dat de enige optie.

Wanneer je een lek laat herstellen, is het bovendien belangrijk om ook de vochtschade te laten opmeten. Vocht kan de muren en vloeren grondig aantasten. We raden je aan om een ervaren vochtbestrijder het lek en de vochtschade te laten herstellen. Op die manier ben je zeker dat de herstelling op een professionele manier gebeurt en definitief verleden tijd is.

Wat kost lekdetectie?

Lekkages zorgen niet alleen voor heel wat schade. Ze brengen ook een hoog kostenplaatje met zich mee. Een lek laten opsporen is niet goedkoop. Een grondige inspectie duurt al snel enkele uren.

Je kan rekenen op zo’n € 250 à 500 per lekdetectie, waarbij het aantal buizen die gecontroleerd moeten worden een prijsbepalende factor is. In de kostprijs zit de lekdetectie zelf en het rapport dat je achteraf ontvangt. Daarnaast krijg je advies over de herstelwerken die nodig zijn.

Om de beste prijs te bekomen voor jouw situatie, loont het alvast de moeite om meerdere offertes onderling te vergelijken.

Dekt de verzekering vochtschade in muren door lekken?

Waterschade maakt onderdeel uit van je brandverzekering. Maar of de verzekering effectief een deel van jouw kostenplaatje dekt, hangt af van situatie tot situatie. Indien het waterlek zich achter de muur bevindt, komt de verzekering waarschijnlijk tussen. Bij waterschade die duidelijk zichtbaar is op de muur, kiest de verzekering er vaker voor om niet tussen te komen. Je kan ook altijd controleren of je in aanmerking komt voor een vochtbestrijding premie.

Lekdetectie: zelf of laten doen?

Omdat lekken vaak verborgen liggen, kan je best een lekdetectiebedrijf inschakelen. Deze gespecialiseerde vakmensen beschikken over de juiste apparatuur om waterlekkages zo precies mogelijk op te sporen zonder de kosten al te hoog te laten oplopen.

Wil je extra advies en wil je prijsoffertes vergelijken? Stel je vraag via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.