Luchtvochtigheid in huis, hoe belangrijk is het?

Het belang van een optimale luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis is bepalend voor uw gezondheid. Een verstoorde vochtigheidsgraad heeft op lange termijn een schadelijk effect. U kan zelf de luchtvochtigheid in huis nauwkeurig meten met een hygrometer. Hier vindt u meer informatie over de werking van een hygrometer. U kan voor reeds 15 euro een gebruiksvriendelijk toestel verkrijgen. Een hygrometer geeft de vochtigheidsgraad weer in procenten. Een waarde tussen 40% en 60% is een ideale situatie.

Worden deze aanbevolen percentages overschreden? Vraag meteen advies aan een specialist om de luchtvochtigheid in huis te optimaliseren!

De gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge vochtigheidsgraad is veelal het gevolg van een vochtprobleem. Op lange termijn kan u volgende ongemakken ondervinden. Onderneem onmiddellijk actie!

  • Allergie: Voelt u zich vaak benauwd? Vertoont u symptomen van astma? De kans bestaat dat u allergisch bent aan zilvervisjes. Deze komen vaak voor op vochtige plaatsen.
  • Astma: dit is een allergische reactie op pollen en huismijt, beiden terug te vinden in vochtige huizen. Symptomen zijn kortademigheid, hoesten en een piepende ademhaling.
  • Chronische Rhinitis: dit is een ontsteking van het neusslijmvlies. U loopt risico in een huis met een te hoge luchtvochtigheid door de aanwezigheid van schimmels en huismijt.
  • Eczeem: warmte en vocht vormen de ideale broeihaard voor huisstofmijt. Deze onzichtbaar kleine mijt is verantwoordelijk voor het ontsteken van de huid.
  • Zwarte schimmel: deze kan zich snel voortplanten in een vochtig huis. Hierdoor komen sporen terecht op uw meubels en kleding. Contact met deze sporen zorgt voor wondjes en irritatie van de huid.
  • Formaldehyde: deze stof komt gemakkelijker vrij in een vochtige woning. Het kleurloze gas kan de neus, keel en ogen irriteren. Bij contact met de huid ontstaat eczeem.

Meer lezen? Hier vindt u extra informatie over de schadelijke gevolgen van vocht in huis.

 

U merkt dat een kordate aanpak noodzakelijk is bij een hoge luchtvochtigheid. Wacht dus niet langer!

Schakel een vochtspecialist in

Een te hoge luchtvochtigheid in huis? Ontdek hier de oplossing!

Luchtvochtigheid in huis meten en oplossen

De vochtigheidsgraad van uw woning is belangrijk voor uw gezondheid en de staat van uw woning. Een muffe lucht en klamme meubels zijn de eerste symptomen. Op langere termijn zal uw woning te maken krijgen met vochtplekken, schimmelvorming, houtrot, ongedierte en loskomend behang of pleisterwerk. Geen paniek: met de hulp van een specialist kan u snel weer genieten van een optimale luchtvochtigheid in huis!

Een specialist zal u aanraden om een ventilatiesysteem te plaatsen. De luchtkwaliteit wordt mee bepaald door de temperatuur en het zuurstofgehalte. Lucht moet voldoende geventileerd worden om de luchtkwaliteit op peil te houden. Ventilatie is belangrijk om een optimale luchtvochtigheid in huis te garanderen. Een onmiddellijke en doeltreffende aanpak van het vochtprobleem vermijdt verdere schade aan uw woning.

Meer lezen? Hier vindt u meer informatie over luchtvochtigheid in huis meten en verlagen.

Vocht en gezondheid: welke schade richt het aan? Vochtproblemen kunnen niet alleen de structuur van uw huis schade toebrengen, ook uw gezondheid kan er ernstig onder lijden. Een specialist in vochtbestrijding helpt uw huis weer een knusse, gezonde plek te maken. Eén huis op vijf in Vlaanderen kampt met vochtproblemen. Condensatievorming, vochtplekken, muffe geuren, schimmels,…

Verder lezen