Vochtbehandelingen

Doorslaand vocht? Maak uw muren waterdicht

Vochtbestrijding

Vochtige muren kunnen heel wat problemen veroorzaken zoals schimmelvorming en schade aan de constructie van uw woning. Eén van de oorzaken van vochtige muren is doorslaand vocht. Dit probleem kan opgelost worden door uw buitenmuren te impregneren.

Oorzaken vochtproblemen

Vochtige muren zijn een teken dat uw woning te maken heeft met vochtproblemen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een lek, opstijgend vocht of doorslaand vocht.

Vochtproblemen door doorslaand vocht komen vaak voor, zowel in oude als nieuwe gebouwen. De oorzaak is de porositeit van bakstenen en metselvoegen. Die vertonen namelijk kleine gaatjes die zich door regen en wind gaan opvullen met water.

Gevolgen vochtproblemen

Doordat in de winter de temperatuur daalt, kan het water in de gaatjes bevriezen en uitzetten, wat tot barstjes kan leiden.

Wanneer de muur lang vochtig blijft, kan het betonijzer in het gewapend beton roesten. Dit verzwakt de constructie omdat ijzeroxide een hoger volume heeft, waardoor het beton op termijn gaat scheuren.

Oplossingen vochtproblemen

Om uw muren tegen vochtproblemen te beschermen, kunt u ze op verschillende manieren waterdicht maken.

Er zijn de capillaire en niet-capillaire producten. Capillaire producten houden het vocht tegen en laten tegelijkertijd de muur ademen. Bij de niet-capillaire producten is dat niet het geval en moet de spouw dus goed geventileerd kunnen worden zodat eventueel achtergebleven vocht kan opdrogen.

Verder zijn er vochtwerende middelen op basis van solventen en op basis van water. De eerste groep droogt heel snel en is goedkoper, maar kan enkel op droge muren worden aangebracht en dus niet op nieuwe voegen of vers beton.

Als u vermoedt dat u te maken heeft met vochtproblemen, raadpleeg dan eerst een specialist om de juiste oorzaak te vinden. Pas dan kan de juiste behandeling gekozen en correct uitgevoerd worden.

Geplaatst in:


Tags: