Doe het zelf: bestrijd het vocht in je muren!

Vochtproblemen zijn een gruwel voor iedere woning. Behang dat loslaat, verf die afschilfert, vochtplekken op de muren, water in de kelder … Gelukkig kun je ook vocht in de muren zelf bestrijden. Neem vandaag dus nog het heft in eigen handen.

Vocht in muren zelf bestrijden

1. Hoe vocht in muren zelf bestrijden? Injecteer je muren

Muurinjectie is een uiterst efficiënte manier om het vocht in je muren te bestrijden. Via boorgaten wordt een waterafstotend goedje in de muur
gespoten. Deze gelei-achtige substantie zorgt ervoor dat opkomend vocht niet verder komt. Met dit handige vijfstappenplan kan je helemaal zelf aan de slag.

 1. Voorbereiding
  Voor je van start kan gaan, moet je de muur in startpositie brengen. Verwijder daarom aangetaste bepleistering, zorg dat alles stofvrij is en dicht eventuele scheurtjes in de muur.
 2. Boorgaten tekenen
  Duid met een potlood de boorgaten aan op de muur. Deze moeten zich op circa tien centimeter van elkaar bevinden op ongeveer een halve meter hoog. Teken deze gaten over de volledige lengte van de muur.
 3. Boren in de muur
  Gebruik bij het boren van de gaten een steenboor. Hou deze wat schuin, zodat je een helling creëert waarlangs de waterafstotende gelei naar beneden kan glijden. Ideaal is een helling van tien tot dertig graden. Hoe diep je moet boren, hangt af van je muurdikte. Als je graag op safe
  speelt, boor je best tussen veertien en twintig millimeter diep. Hou
  een stofzuiger bij de hand om het vrijkomende stof en gruis op te
  zuigen. Vocht in muren zelf bestrijden
 4. Injecteren
  Breng het waterafstotende goedje met een spuitpistool aan in de geboorde gaten. Werk van achter naar voor. Het is belangrijk dat ieder boorgat volledig opgevuld is.
 5. Afwerking
  Maak de gaten tot slot dicht met mortel. Hoe je de muur precies afwerkt, hangt af van je wensen en de muur zelf. Het is verstandig om rekening te houden met eventuele salpetervorming. Laat de muur daarom voldoende drogen voordat je een nieuwe bepleistering aanbrengt.

2. Muren impregneren

Na het injecteren van je muren, kan je deze ook impregneren. Door te impregneren, bestrijd je geen opkomend vocht, maar doorslaand vocht. Impregneren bestaat erin een bepaalde vloeistof op de buitengevel aan te brengen. Deze vloeistof dringt daarna zelf in de muur.

Deze karwei laat je echter best over aan een vakman

 

Vraag je gratis offerte

 

3. Schimmel bestrijden

De zichtbare aanwezigheid van schimmel op de muren kan een extra stimulans zijn om deze actief te bestrijden. Bedenk wel dat schimmel diep kan wortelen, waardoor verwijderen niet altijd zo eenvoudig is. Zorg er ook voor dat je goed beschermd bent tegen de schadelijke stoffen van de schimmel. Afhankelijk van de stof waarop de schimmel zich heeft bevestigd, dien je een ander type vochtbestrijding toe te passen. Informeer je daarom goed voor je begint.

4.Kelder waterdicht maken

Vocht in muren zelf bestrijdenOm je kelder waterdicht te maken, heb je de keuze tussen stijve bekuiping, soepele bekuiping of drainage. Beide vormen van bekuiping vereisen nogal wat vakkennis. Als je zelf aan de slag wil, opteer je daarom beter voor een drainage. Je kan ook beroep doen op een expert.

Bij een drainage zorgt men ervoor dat de vloer afloopt naar één punt. Op dat punt plaatst men vervolgens een waterpomp om het water naar buiten te pompen. Geheel waterdicht zal je kelder na afloop niet zijn. Wél zal
je geen last meer hebben van stilstaand water.

Zelf vocht bestrijden: informeer je goed!

Als je het vocht in je muren zelf wil bestrijden, doe je er goed aan je eerst te informeren. Om te beginnen, moet je weten met welk type vocht je te maken hebt. Pas daarna kan bepaald worden welke methode en middelen je het best gebruikt. Afhankelijk van het type vochtprobleem moet je gebruik maken van andere producten. Het verschil tussen bijvoorbeeld injecteermiddelen en impregneermiddelen is wel degelijk van belang!
 

Vraag gratis advies

 
Het is ook goed om te beseffen dat vochtbestrijding veel tijd vraagt. Eén meter muur kan wel tot 70 liter water opslorpen. Daardoor kan het gemakkelijk enkele maanden duren voordat een muur helemaal is uitgedroogd. Tot slot hou je best ook rekening met de eventuele vorming van salpeter.

Vochtproblemen bestrijd je best zo snel mogelijk. Helaas is aan een vochtbehandeling een kostenplaatje verbonden. Premies, kortingen, offertes vergelijken,…. Wij geven je daarom 4 tips om te besparen met vochtbestrijding.

Verder lezen

Het antwoord is heel simpel: schilderen over een vochtige muur zal het vochtprobleem niet verhelpen. Gelukkig bestaan er een paar eenvoudige manieren om komaf te maken van je vochtprobleem. Lukt dit niet, schakel dan een specialist in.

Verder lezen

Een kelder als leefruimte inrichten wordt steeds populairder. Let wel op dat deze vooraf wel goed waterdicht is. Ook is het plaatsen van een ventilatiesysteem niet te verwaarlozen.

Verder lezen

Stel, je hebt een vochtprobleem in je huurwoning. Wie moet hier voor de kosten opdraaien: de huurder of de verhuurder? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel en ligt vaak in het midden. Hier enkele tips waar je moet mee rekening houden om een geschil tussen huurder en verhuurder over je vochtprobleem op…

Verder lezen