[FAQ] Kan en mag ik schilderen op vochtige muren?

Je wil al een tijdje je muren schilderen, maar ontdekte recent dat je muren vochtig zijn. Kan je je muren nog steeds van een likje verf voorzien? Helpt dat om van vocht af te geraken? Wij geven antwoord op al jouw vragen!

schilderen op vochtige muren

Kan ik eender welke vochtige muur schilderen?

Je zit met vochtige muren en wil die van een laagje verf voorzien. Daarvoor zal je eerst moeten bepalen of het om permanent of tijdelijk vochtige muren gaat. Op beide kan je schilderen, maar de aanpak is ietwat verschillend.

Onder permanent vochtige muren vallen onder andere schoorstenen, bakstenen of muren van kelders en garages. Je kan deze verven op voorwaarde dat de ondergrond vorstbestendig is en je eerst een grondlaag aanbrengt. Ook zal je moeten afronden met een toplaag. Je mag echter niet eender welke verfproducten gebruiken. Een verfwinkel of specialist kan je adviseren bij het gebruik van deze specifieke producten.

Wanneer je met tijdelijke vochtproblemen zit, zoals op net gebouwde muren of bakstenen tijdens natte weer, dan wacht je best tot de muren volledig droog zijn alvorens ze te schilderen. Het vochtprobleem verdwijnt gewoon vanzelf. Op die manier vermijd je dat de verf gaat afbladderen.

Vochtige muren kunnen echter ook verschillende andere oorzaken hebben. Als het vochtprobleem schade berokkent aan je muur, moet je de muur eerst laten behandelen alvorens te schilderen. De soort behandeling en de duur ervan zijn afhankelijk van het probleem. Indien je dat niet doet, zal de verf niet goed hechten aan de muur. Bovendien zal je dan last blijven hebben van vocht.

–> Dit zijn de mogelijkheden om je vochtige muren te behandelen

Kan ik vochtproblemen verhelpen via schilderwerk?

Een manier om het behandelen van vochtproblemen en schilderwerk te combineren, is om vochtwerende verf te gebruiken. Hiermee kan je aan de slag bij zowel binnen- als buitenmuren. In verfwinkels wordt dat ook wel een primer genoemd.

  • Een vochtwerende verf voor buitenmuren kan je helpen doorslaand vocht te behandelen en de muur extra te beschermen. Zorg er wel voor dat je gevel volledig schoon is alvorens je begint met schilderen. Anders loop je risico op afbladderende verf.
  • Ook voor binnenmuren is vochtwerende verf nuttig. Je kan er vochtkringen mee verdoezelen, alsook je muur beschermen tegen indringend vocht. Ook bij condensatievocht helpt vochtwerende verf.

Met een of twee lagen kan je vochtproblemen grondig aanpakken. Laat elke laag verf zeker voldoende drogen. Na de lagen vochtwerende verf kan je de muren schilderen of betegelen naar gelang je voorkeur. Doe dit wel pas na enkele dagen, zodat je zeker bent dat het vochtwerend laagje volledig droog is.

Schilderen op vochtige muren

Kan je alle vochtproblemen verhelpen met vochtwerende verf?

Neen, niet alle vochtproblemen zijn te behandelen met vochtwerende verf. Vaak moet je nog steeds de onderliggende oorzaak aanpakken vooraleer een laagje verf aangebracht kan worden. Opstijgend vocht bijvoorbeeld zal je op deze manier niet kunnen behandelen. Indien je dat wel doet, zal je last blijven hebben van vocht.

Kan ik zomaar opnieuw muren schilderen nadat ze behandeld zijn?

Algemeen wordt aangeraden zo’n tweetal maanden te wachten met het bewerken van een muur nadat je hem behandeld hebt. Je loopt anders het risico dat de verf niet goed zal hechten aan je muur. Dat geldt zowel voor binnen- als buitenmuren.

Ik wil mijn vochtige muren schilderen, maar twijfel nog steeds over de mogelijkheden

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfels? Weet je niet zeker of vochtwerende verf een oplossing voor jouw vochtprobleem kan zijn? Een specialist uit je buurt helpt je graag verder.

Vraag vandaag nog een offerte aan

Vochtproblemen bestrijd je best zo snel mogelijk. Helaas is aan een vochtbehandeling een kostenplaatje verbonden. Premies, kortingen, offertes vergelijken,…. Wij geven je daarom 4 tips om te besparen met vochtbestrijding.

Verder lezen

Een kelder als leefruimte inrichten wordt steeds populairder. Let wel op dat deze vooraf wel goed waterdicht is. Ook is het plaatsen van een ventilatiesysteem niet te verwaarlozen.

Verder lezen

Huurder of eigenaar, wie lost je vochtprobleem op? Stel, je hebt een vochtprobleem in je huurwoning. Wie moet hier voor de kosten opdraaien: de huurder of de verhuurder? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel en ligt vaak in het midden. Hier enkele tips waar je moet mee rekening houden om een geschil…

Verder lezen

Old school tips om een vochtige ruimte droog te maken Zolang je niet net gedoucht hebt, zou geen enkele ruimte in huis vochtig mogen zijn. Is dat echter wel het geval en ben je op zoek naar manier om een vochtige ruimte droog te maken? Wij lijstten een aantal handige tips op om je woning…

Verder lezen