Kelder als leefruimte: zo begin je eraan

kelder als leefruimteSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun kelder om te bouwen tot een volwaardige leefruimte. Maar hoe begin je daar nu aan? Waar moet je op letten? Wij geven antwoord op al jouw vragen!

Vooraleer je je kelder als leefruimte kan inrichten, moet je ervoor zorgen dat de ruimte vochtvrij, waterdicht en goed geïsoleerd is. Eveneens is een goede lichtinval en ventilatiesysteem van groot belang.

Je kelder vochtvrij en waterdicht maken

Een kelder is een ondergrondse ruimte die in de meeste huizen een vochtige plaats is. Veel mensen gebruiken de ruimte als opberg- of rommelplaats, waardoor de kamer niet altijd even goed afgewerkt is. Scheuren in de vloer, barsten in de muur, lekkende leidingen, … op die manier kan gemakkelijk water binnen sijpelen.

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die op verschillende manieren opgelost worden. Om je kelder waterdicht te krijgen, biedt een ter plaatse gegoten betongrond de meeste garantie. Ook kimplaten aanleggen op de plaats waar vloer en wand in elkaar overgaan, is een optie. Bekuiping aanbrengen, een waterdichte cementlaag op de wanden, is eveneens een mogelijkheid.

Om opstijgend vocht te vermijden in een kelder, kan je tegen de buitenmuren een bescherming laten plaatsen. Een makkelijkere oplossing is om de binnenmuren met een waterdichte gel in te spuiten. Condensatieproblemen kan je verhelpen met een goed ventilatiesysteem.

Het juiste ventilatiesysteem voor je kelder

Net zoals eender welke andere ruimte in je huis, zal je ook je kelder regelmatig moeten ventileren. Op die manier zorg je voor gezonde lucht en vermijd je condensatie. Er zijn grofweg drie ventilatiesystemen te onderscheiden:

1. Natuurlijke ventilatie via ramen of roosters: zet simpelweg de ramen van je kelder op tijd en stond open om de ruimte te verluchten. Indien je geen ramen hebt, kan je ventilatieroosters laten plaatsen. Via dit systeem verlies je wel heel wat warmte. Het is bovendien minder geschikt voor condensatiegevoelige materialen.

2. Een luchtonvochtiger voert het teveel aan vochtige lucht af naar buiten. Afhankelijk van de grootte van je kelder zal dat via een mobiele of vaste installatie gebeuren.

3. Ventilatoren voeren nieuwe (buiten)lucht aan, al dat niet in combinatie roosters. Een luchtonvochtiger is aangeraden indien de ruimte niet verwarmd wordt.

Een volledig mechanische ventilatiesysteem vermijdt het gebruik van roosters en gebruikt twee ventilatoren om de ruimte te verluchten. Op deze manier komt er enkel gefilterde, propere buitenlucht binnen. De binnenhuislucht wordt gebruikt om warmte te genereren. Het is een duurdere installatie die meer ruimte in neemt, maar wel de meest voordelige.

kelder als leefruimte

Je kelder isoleren

Om van de kelder een aangename leefruimte te maken, is ook een goede isolatie onmisbaar. Wanneer je kelder nog gebouwd moet worden, kan je isolatie onder de betonnen vloerplaat en buiten de muren laten leggen. De isolatie is gemaakt uit vernette polystyreen, wat erg drukvast en vochtbestendig is. Op de vloer wordt de isolatie tussen PE-folie gelegd.

Wanneer je een bestaande kelder laat isoleren, breng je de isolatie aan bovenop je vloer en aan de wanden die je daarna afwerkt. Er zijn tegenwoordig alles-in-1 pakketten verkrijgbaar in de winkel. Tenzij je de kelder isoleert via bijvoorbeeld cellenbeton, heb je geen dampscherm nodig.

De juiste lichtinval voor je kelder

Het meest aangename licht blijft natuurlijk licht. Je kan daarvoor op verschillende manieren zorgen in een kelder. Je kan voor grote ramen kiezen die de volledige lengte en/of breedte van de kelder hebben. Een andere optie is een glazen vloerplaat op de gelijkvloers die licht doorlaat bovenaf.

Klaar om van je kelder een extra leefruimte te maken?

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om je kelder tot leefruimte te transformeren? Of twijfel je nog over de mogelijkheden? Een specialist uit uw buurt helpt je graag verder.

Vraag vandaag nog een GRATIS offerte aan

Denk je enkel je huis te moeten ventileren in de winter? Niets is minder waar. Bij hittegolven hebben we de gewoonte om onze ramen en deuren dicht te houden. Het gevolg? Een vervuilde luchtcirculatie en de vorming van schimmels.

Verder lezen

Vochtproblemen bestrijd je best zo snel mogelijk. Helaas is aan een vochtbehandeling een kostenplaatje verbonden. Premies, kortingen, offertes vergelijken,…. Wij geven je daarom 4 tips om te besparen met vochtbestrijding.

Verder lezen

Het antwoord is heel simpel: schilderen over een vochtige muur zal het vochtprobleem niet verhelpen. Gelukkig bestaan er een paar eenvoudige manieren om komaf te maken van je vochtprobleem. Lukt dit niet, schakel dan een specialist in.

Verder lezen

Stel, je hebt een vochtprobleem in je huurwoning. Wie moet hier voor de kosten opdraaien: de huurder of de verhuurder? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel en ligt vaak in het midden. Hier enkele tips waar je moet mee rekening houden om een geschil tussen huurder en verhuurder over je vochtprobleem op…

Verder lezen