Huis ventileren in de zomer: waarom is het noodzakelijk?

Je huis ventileren in de zomer is niet zo onnodig als het op het eerste gezicht lijkt. Ook in de warme weken van het jaar is het nodig om voldoende koele en frisse lucht door je woning te laten gaan. De gewone luchtcirculatie is hierbij doorgaans niet voldoende.

Het nadeel van goed geïsoleerde woningen

De laatste jaren wordt terecht steeds meer aandacht besteed aan een goede isolatie van de woningen. Het kernidee hierbij is dat in de winter de koude wordt buitengesloten en dat in de zomer het huis lekker koel blijft.

Het heeft echter ook een nadeel. Zo wordt je huis als het ware hermetisch afgesloten en komt er dus ook geen frisse lucht meer binnen.

Eigenlijk is het gezond boerenverstand. Woon je met een aantal mensen in een huis en zorg je voor onvoldoende frisse lucht, dan gaat de kwaliteit van de lucht zienderogen achteruit. Je moet dus zeker voorzien in de afvoer van die ongezonde lucht en in de aanvoer van voldoende frisse lucht.

Huis ventileren in de zomer

Gevolgen van onvoldoende ventilatie

De nadelen van onvoldoende ventilatie kunnen groot zijn.

  • In de woning stapelt zich ongezonde lucht op. Vooral mensen die lijden aan astma en slijmvorming kunnen hier gevoelig aan zijn.
  • Ook overtollig vocht wordt gecumuleerd. Dit kan leiden tot de vorming van schimmels en de groei van ongezonde bacteriën.
  • Heb je ook huisdieren zoals katten en honden, dan leidt hun haar tot aandoeningen van de luchtwegen.
  • Onvoldoende geventileerde woningen zijn een gedroomde haard van huisstofmijt.
  • De aanwezige mensen en dieren geven niet alleen vocht, maar ook koolstofdioxide en onaangename lichaamsgeuren af.
  • Wordt er ook nog gerookt in de woning dan levert dit ook heel wat risico’s voor de gezondheid op.

Ramen en deuren opzetten, of ventileren?

Wanneer het tijdens de zomer warm wordt, hebben we de natuurlijke reflex om ramen en deuren goed te sluiten. Het is logisch dat je in de zomer de warmte wil buiten houden, maar een goede ventilatie is nodig. Op die manier kan je opgehoopte vervuilde lucht tijdig uit je woning halen. Door op de koelere momenten van de dag te ventileren kan je bovendien gebruik maken van de afkoeling van de avond en de nacht.

Kan het ’s avonds openzetten van de ramen en de deuren dan niet volstaan? Het is zeker een optie, want op die manier creëer je een zij het tijdelijke stroom van frisse lucht doorheen het huis.

Maar vaak is dit niet voldoende. Beter is het te voorzien in een vorm van ventilatie. Met andere woorden, het voortdurend verversen van de lucht in de woning. Zo wordt de vervuilde binnenlucht op een constante manier afgevoerd en vervangen door frisse lucht. Dit is hoe dan ook beter voor de gezondheid dan af en toe ramen en deuren op te zetten.

Huis ventileren in de zomer

Welke ventilatie tijdens de zomer?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar om het huis goed te verluchten. Het systeem A maakt gebruik van natuurlijke ventilatie via open deuren en ramen. Dit systeem steunt op verschillen in druk en temperatuur tussen de binnen- en de buitenlucht en is in de zomer minder efficiënt. Dit systeem volstaat meestal niet om tijdens de zomer het hele huis koel te en fris te houden.

Ventileren tijdens de zomer: kies voor systeem B of C

De installatie van het systeem C met mechanische ventilatie of systeem D met balansventilatie valt tijdens de zomer te verkiezen. Systeem C zorgt voor mechanische ventilatie waarbij de vervuilde lucht uit de vochtige ruimtes gezogen wordt en er via luchtroosters verse lucht in de woning stroomt.

Kies je voor balansventilatie, dan heb je een systeem waarbij zowel het verwijderen van de vervuilde lucht als de aanvoer van verse lucht volledig automatisch gebeurt. Bovendien beschikt dit systeem over een pollenfilter die stuifmeel en stof tegenhoudt, interessant voor wie tijdens de warme maanden aan hooikoorts lijdt.

Ventileer je woning en hou je huis koel in de zomer

Ontvang GRATIS offertes