Geld besparen met vochtbestrijding: zo doe je dat!

Last van vochtproblemen in je huis? Niet erg fijn. Veel mensen bestrijden vocht echter niet meteen, want ze vrezen voor een hoog kostenplaatje. In dit artikel gevenf we je enkele tips om geld te besparen met vochtbestrijding.

Vochtplekken op je muur zijn niet enkel onaangenaam, ze zijn ook niet bepaald goed voor je gezondheid. Je loopt bijvoorbeeld meer kans op luchtwegeninfecties en allergieën kunnen verergeren. De behandelingsmethode is afhankelijk van het soort probleem. Dat heeft natuurlijk een invloed op het kostenplaatje, want niet elke behandeling is even goedkoop. Gelukkig zijn er enkele manieren om geld te besparen wanneer je vocht wil bestrijden.

Geld besparen met vochtbestrijding

1.Doe-het-zelf | 2. Premies | 3. Kwantumkorting | 4. Offertes vergelijken

1. Doe-het-zelf

Een eerste manier om geld te besparen terwijl je je vochtproblemen bestrijdt, is om de behandeling (gedeeltelijk) zelf te doen. Als je wat handig bent aangelegd, kan je kleinere vochtproblemen misschien wel zelf proberen oplossen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zelf je muren te impregneren of een laagje vochtwerende verf aan te brengen. Toch moet je oppassen met het zelf behandelen van vochtproblemen. Iets wat op het oog onschuldig lijkt, kan een veel diepgaandere oorzaak hebben.

Een simpele vochtplek op een van je keldermuren bijvoorbeeld zou in de muur zelf veel meer schade hebben kunnen aanrichten. Bovendien beschik je niet altijd over de juiste apparatuur of kennis om de ernst van het vochtproblemen zelf te bepalen. We raden je daarom toch af zelf het probleem op te lossen.

De hulp van een specialist inroepen, is het beste wat je kan doen. Je kan tijdens de werken natuurlijk wel mee een handje uit de mouwen steken.


2. Premies

Een andere manier om geld te besparen (of in dit geval terug te vorderen) is aan de hand van een premie. Je gemeente treft misschien wel een regeling rond vochtproblemen.

Ook de Vlaamse Overheid kan je verder helpen. Wanneer je met vochtproblemen sukkelt, kan je een Renovatiepremie aanvragen. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Jouw woning moet onder andere minstens 30 jaar oud zijn en gelegen zijn in het Vlaamse gewest. Het vochtprobleembehandeling moet ook deel uitmaken van grotere werken die minimaal 10.000 euro bedragen. Verder moet je vochtprobleem in een van onderstaande categorieën vallen:

Je kan de premie gemakkelijk online aanvragen. De Vlaamse Overheid laat je ten laatste 8 maanden later iets weten. De uitbetaling van de premie gebeurt binnen de 12 maanden. De premie is bovendien eerder een terugbetaling op je belastingsformulier. Je kan maximum twee renovatiepremies aanvragen.

Geldbesparing met vochtbestrijding


3. Kwantumkorting

Zo goed als iedereen krijgt wel eens te maken met vochtproblemen. Dus waarom zou je het probleem alleen aanpakken? Misschien hebben vrienden, familieleden of buren ook wel last van vocht. Door samen met anderen eenzelfde bedrijf te kiezen, kan je heel wat geld besparen als je vocht bestrijdt. Dat kan aan de hand van de zogenaamde kwantumkorting, die zo’n 10% bedraagt.


4. Offertes vergelijken

Ten slotte kan je geld besparen bij vochtbestrijding door verschillende bedrijven en specialisten te vergelijken. Je kan advies vragen, eventuele aanbiedingen bekijken en offertes laten opmaken. Wij helpen je graag verder en zoeken voor jou een specialist uit je buurt.

Vraag vandaag nog een offerte

Denk je enkel je huis te moeten ventileren in de winter? Niets is minder waar. Bij hittegolven hebben we de gewoonte om onze ramen en deuren dicht te houden. Het gevolg? Een vervuilde luchtcirculatie en de vorming van schimmels.

Verder lezen

Het antwoord is heel simpel: schilderen over een vochtige muur zal het vochtprobleem niet verhelpen. Gelukkig bestaan er een paar eenvoudige manieren om komaf te maken van je vochtprobleem. Lukt dit niet, schakel dan een specialist in.

Verder lezen

Een kelder als leefruimte inrichten wordt steeds populairder. Let wel op dat deze vooraf wel goed waterdicht is. Ook is het plaatsen van een ventilatiesysteem niet te verwaarlozen.

Verder lezen

Stel, je hebt een vochtprobleem in je huurwoning. Wie moet hier voor de kosten opdraaien: de huurder of de verhuurder? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel en ligt vaak in het midden. Hier enkele tips waar je moet mee rekening houden om een geschil tussen huurder en verhuurder over je vochtprobleem op…

Verder lezen